Finnkino Itiksessä on Suomen ensimmäinen IMAX®-elokuvateatteri

IMAX-näytökset ››

 

Finnkino Itikseen Helsinkiin avattiin 30.11.2018 huippumoderni IMAX®-teatteri. IMAX® on elokuvateknologian edelläkävijä, joka yhdistää tekniikan, arkkitehtuurin ja teatteriympäristön luoden kokonaan uusia maailmoja. Elokuvantekijät ja elokuvastudiot hyödyntävät IMAX®-tekniikkaa ainutlaatuisella tavalla, joka luo yhteyden yleisön ja teoksen välille.

IMAX®-elokuvateatterin 4k-laserprojektoritekniikka tuottaa aikaisempaa paremman, terävämmän ja kirkkaamman kuvan sekä syvemmän kontrastin ja laajemman värimaailman. Tämä yhdistettynä IMAX®in digitaaliseen 12-kanavaiseen äänentoistoon luo leffafaneille todellisen elokuvaelämyksen – tunteen kuin olisi itse mukana elokuvassa.

Oleellinen ero IMAX®-salissa verrattuna muihin elokuvasaleihin on suurempi valkokangas. Se ulottuu kirjaimellisesti lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Valkokangas on muotoiltu kaarevaksi, mikä tekee kuvasta todentuntuisen riippumatta siitä, missä katsoja istuu.

 

LUE LISÄÄ MUISTA FINNKINON PREMIEUM-SALEISTA 

 

IMAX

IMAX on elokuvateknologian edelläkävijä, joka yhdistää tekniikan, arkkitehtuurin ja teatteriympäristön luoden kokonaan uusia maailmoja. Elokuvantekijät ja elokuvastudiot hyödyntävät IMAX-tekniikkaa ainutlaatuisella tavalla, joka luo yhteyden yleisön ja teoksen välille. IMAX on merkittävimpiä jakelualustoja suurimmille elokuville ympäri maailmaa. IMAXin pääkonttorit sijaitsevat New Yorkissa, Torontossa ja Los Angelesissa. Lisäksi sillä on toimistot Lontoossa, Dublinissa, Tokiossa ja Shanghaissa. Syyskuun lopulla oli 1302 IMAX-teatteria 75 maassa.
IMAX China, IMAX Corporationin tytäryhtiö, listautui Hong Kongin pörssiin lokakuussa 2015. IMAX®, IMAX® 3D, IMAX DMR®, Experience It In IMAX®, IMAX 3D Experience®, IMAX Experience®, IMAX Believing® ja IMAX nXos® ovat IMAX Corporationin tavaramerkkejä. Lisätietoja yhtiöstä löytyy osoitteesta www.imax.com.
IMAX-elokuvaelämys on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat IMAXin kehittämä teknologia sekä tiukasti konseptoitu arkkitehtuuri, jotka ovat käytössä ainoastaan IMAX-teattereissa. IMAX Experience® -elokuvakokemus koostuu seuraavista elementeistä:
  • IMAXin valmistamat korkearesoluutioiset kamerat, joita parhaat elokuvantekijät käyttävät kuvauksissa.
  • IMAXin DMR® -prosessi, joka parantaa elokuvan kuvan- ja äänenlaadun huippuunsa.
  • IMAXin ainutlaatuiset projektorit, jotka heijastavat tarkkaa ja huippukirkasta kuvaa kankaalle. 
  • IMAXin äänijärjestelmä, joka tuottaa kirkkaan ja autenttisen äänen
  • IMAXin suunnittelema erityinen teatteriympäristö, joka vie elokuvayleisön keskelle toimintaa. 
Näiden tekijöiden yhdistelmän ansiosta katsoja unohtaa olevansa elokuvissa.

The IMAX Experience® -osa-alueet eriteltynä

Elokuvatekijät käyttävät enenevissä määrin IMAXin kameroita elokuvien kuvauksissa. Korkearesoluutioiset IMAX-kamerat käyttävät 70 mm filmiä, mikä antaa kuvaan noin kymmenkertaisen resoluution normaaliin 35mm filmiin verrattuna. IMAX-kameralla kuvatut kohtaukset täyttävät koko valkokankaan, minkä ansiosta katsoja näkee kirkkaasta ja värikylläisestä kuvasta noin 40 prosenttia enemmän. IMAX on myös kehittänyt uuden digitaalisen IMAX®3D-kameran.
IMAX-teattereissa esitettyä kuvaa ei ole ainoastaan skaalattu sinne sopivaksi, vaan se on myös käsitelty täysin uudelleen. IMAX tekee läheistä yhteistyötä elokuvaohjaajien ja teknisten asiantuntijoiden kanssa niin elokuvien kuvauksissa kuin editoinnissa muun muassa muokaten ääntä ja kuvalaadun värikylläisyyttä ja kontrastia. Prosessia kutsutaan nimellä IMAX DMR®.
Koska IMAX-teatterissa katsoja on lähellä kangasta, kuvan on oltava huipputerävä, vaikka kuva on normaalia suurempi. IMAX-projektorit heijastavat kankaalle kristallinkirkkaita kuvia (60% kirkkaampi kuva ja 30% parempi kontrasti kuin perussaleissa) niin 2D- kuin 3D-elokuvissa.

Kuvanlaatu perustuu IMAXin omaan kuvaa parantavaan toimintoon, joka kirkastaa valkokankaalle heijastettavaa kuvaa. Projektoriin sisäänrakennettu kameran kenno muokkaa kuvaa reaaliaikaisesti ja korjaa kuvassa esiintyvät poikkeavuudet ja säätää ne automaattisesti, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

IMAX on ollut kehittämässä 3D-elokuvakokemusta jo yli 20 vuoden ajan. IMAXin omalla 3D-projektorilla kuva heijastuu samalla tavoin kuin kahdella silmällä katsoessa: se muodostuu kahdesta eri kuvasta, jotka heijastetaan hopeapinnoitetulle kankaalle samanaikaisesti. Toinen kuva esitetään vasemman silmän ja toinen oikean silmän näkökulmasta. Ihmisaivot yhdistävät nämä todentuntuiseksi 3D-katselukokemukseksi.
Ääni on merkittävä osa IMAX-elokuvakokemusta. IMAX-ääni tuntuu luissa ja ytimissä. Äänielämyksen taustalla on patentoidun kaiutinjärjestelmän teho. Lisäksi laajan taajuusvasteen ansiosta korkeat äänet kuuluvat korkealta, samoin matalat luonnollisen matalalta.

IMAX-teatterin arkkitehtuuri on aina tarkkaan mietitty myös äänen kannalta. Kaksitoista IMAX-kaiutinta on sijoitettu eri puolille salia, jotta mahdollisimman moni katsoja kuulisi äänen samalla voimakkuudella. Tuloksena on normaalia teatterisalia tasaisempi äänentoisto.

IMAX käyttää myös mikrofoneja, jotka on asennettu keräämään tietoja kustakin yksittäisestä äänikanavasta kaiutinjärjestelmässä. Järjestelmä tekee niiden avulla jatkuvaa virityskalibrointia.

Koska DMR-prosessissa ääniraita on käsitelty uudelleen, IMAX hyödyntää äänijärjestelmää tehokkaasti, jolloin salin äänentoisto pystyy tarjoamaan juuri elokuvan tunnelmaan sopivan äänen.
Oleellisin ero IMAX-salissa verrattuna muihin elokuvasaleihin on suurempi valkokangas. Se ulottuu kirjaimellisesti lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Valkokangas on muotoiltu kaarevaksi, mikä tekee kuvasta todentuntuisen riippumatta siitä, missä katsoja istuu. Kankaan materiaali on myös normaalia heijastavampi ja kirkkaampi.

IMAX-teatteri on suunniteltu tuomaan yleisön lähemmäksi valkokangasta sekä sijoittumaan paremmin kuvaan ja ääneen nähden. Tuloksena on panoraamakuva, joka vastaa paremmin ihmisen näkökenttää kuin perinteinen elokuvateatteriympäristö, ja vie katsojan keskelle toimintaa.