Finnkinon yhteiskuntavastuu

Yhteiskuntavastuu

Finnkino kuuluu Euroopan suurimpaan elokuvateatteriketjuun Odeon Cinemas Groupiin, jonka omistaa amerikkalainen maailman johtava elokuvateatteriketju AMC. Konsernilla on teattereita Suomen, Viron, Liettuan, Latvian, Ruotsin ja Norjan lisäksi seitsemässä eri Euroopan maassa.

Niin Finnkinolla kuin Odeon Cinemas Groupilla yhteiskuntavastuu on tärkeä osa toimintaa ja haluammekin omalla toiminnallamme mahdollistaa jokaiselle asiakkaallemme sujuvan ja elämyksellisen elokuvissa käynnin siten, että samalla kuormitamme ympäristöämme koko ajan vähemmän.

Odeon Cinemas Groupin yhteiskuntavastuu-verkkosivuihin pääset tutustumaan täällä. ODEON Cinemas Group on sitoutunut toimimaan eettisesti, avoimesti ja rehellisesti kaikessa liiketoiminnassamme. Lue lisätietoja ODEONin modernin orjuuden lausunnosta.

Saavutettavuus

Otamme jokaisessa teattereissamme saavutettavuuden huomioon. Lähes kaikkiin saleihimme on pääsy myös pyörätuolilla ja jokaisessa teatterissa on esteettömät wc:t. Myös opaskoirat ovat tervetulleita elokuvateattereihimme.

Tarjoamme pyörätuoliasiakkaamme avustajalle aina ilmaisen elokuvalipun, kun hän tulee elokuviin yhdessä avustettavan kanssa. Lisäksi jos sinulla on EU:n vammaiskortti A-merkinnällä, avustajasi on oikeutettu ilmaiseen lippuun.

Ohjelmistostamme löytyy koko ajan enemmän myös suomenkielisiä elokuvia, joissa on suomenkielinen tekstitys heikkokuuloisille. Pääkaupunkiseudulta löytyy myös elokuvateatterisaleja, joissa on induktiosilmukat. Lisäksi joihinkin kotimaisiin elokuviin on saatavilla kuvatulkkaus MovieReading-mobiilisovelluksen kautta.

Lisätietoa saavutettavuudesta löydät Saavutettavuus-sivultamme sekä tietyn teatterin tarkat tiedot löydät teatterin tiedoista.

Hyväntekeväisyysyhteistyö

Mieli ry

Olemme tehneet yhteistyötä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa vuodesta 2019 alkaen.

Mieli ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. Se puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen, rakentaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä edistää välittämisen kulttuuria ja kannustaa aktiivisuuteen yhteiskunnassa. Mieli ry toimii ihmisoikeuksien ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta Suomessa ja kansainvälisesti. Se tarjoaa apua elämän kriiseissä ja tukee erityisesti heikoimmassa asemassa olevien mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Vuodesta 2019 alkaen olemme olleet mukana Mieli ry:n Mielinauha-keräyksessä, jolloin asiakkaat voivat ostaa vihreitä Mielinauhoja kaikista teattereistamme ja tukea tällä tavalla mielenterveystyötä. Ostamme toki nauhat myös kaikille työntekijöillemme. Mielinauhojen myynnin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Mieli ry:lle. Lisäksi vuonna 2019 keräsimme varoja myös kesällä toteutetun Pop Up Cinema -kiertueen lipunmyynnillä, saimme Odeon-konsernilta erillislahjoituksen, joka ohjattiin Mieli ry:lle sekä vastasimme Black Fridayhin omalla Green Fridaylla, jolloin ohjasimme lipputuloja ja B2B-myynnin tuloja Mieli ry:lle.

Olemme vuodesta 2013 linjanneet, että haluamme tukea Suomessa asuvia nuoria. Mielenterveysteema ja Mielinauha-keräys puhuttelevat kaikkia – meidän omia pääosin nuoria työntekijöitämme ja kaikenikäisiä asiakkaitamme. Elokuvissa käyminen ja elämykset hyvässä seurassa ovat yksi tapa pitää huolta mielen hyvinvoinnista ja haluamme olla muutenkin mukana turvaamassa ja tukemassa nuorten henkistä hyvinvointia.

Mieli ry logo

Pride

Olemme olleet ylpeinä mukana tukemassa moninaisuutta ja monikulttuurisuutta arvostavaa Helsinki Pride -viikkoa jo usean vuoden ajan. Pride-viikon järjestää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia edistävä Helsinki Pride –yhteisö sekä laaja joukko vapaaehtoisia. Vuonna 2020 olemme yksi tapahtuman virallisista kumppaneista.

Haluamme olla aktiivinen yhteisöllinen toimija ja monikulttuurisuuden tukija. Elokuvat ovat yksi tapa tuoda vähemmistöryhmien ääntä kuuluville ja siksi oli luonnollista lähteä tukemaan Helsinki Pride -tapahtumaa. Haluamme tällä tavalla osoittaa tukemme ihan kaikenlaiselle elokuvayleisölle. Pride-viikolla teattereissamme nähdään erikoisnäytöksiä ajankohtaisista ja vähän vanhemmistakin pride-teeman mukaisista elokuvista.

Finnkino Pride -logo

Ammattiopisto Live

Olemme vuonna 2019 aloittaneet myös yhteistyön ammattiopisto Liven kanssa, joka on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos. Liven opiskelijat voivat suorittaa työssäoppimisjaksoja Finnkinon teattereissa ja näin pääsevät mukaan asiakaspalveluun ja näkevät mitä teatterin kulissien takana tapahtuu.

Ammattiopisto Live -logo

Gutsy Go - Make Peace Visible

Gutsy Go on menetelmä, joka yhdistää pedagogian, median ja rauhantyön parhaan osaamisen. Se haastaa yläkoululaiset muutosagenteiksi omissa kaupungeissaan. Tuloksena syntyy nuorten kehittämiä yhteiskuntarauhaa ja hyvinvointia edistäviä ratkaisuja, jotka ehkäisevät polarisaatiota ja konflikteja yhteisöissä. Gutsy Go -interventioissa nuoret koulutetaan luomaan ratkaisuja kaupunkinsa ongelmakohtiin ja viestimään niistä vaikuttavasti. www.gutsygo.fi

Finnkino tukee Gutsy Go -toimintaa tarjoamalla teatterinsa käyttöön, jotta nuoret pääsevät katsomaan työnsä tuloksia yhteisöllisessä ensi-illassa, ja jakamaan vaikuttavan kokemuksen koko kaupungille isolta kankaalta. Olemme saaneet tästä heiltä paljon positiivista palautetta Espoosta ja Oulusta, jossa interventioita on järjestetty jo aikaisempinakin vuosina. Vuonna 2019 pääsimme mukaan myös voittajan valintaan, kun Gutsy Talk-tilaisuudessa palkittiin syksyn vaikuttavimmat rauhanteot monien rohkeiden ja inspiroivien tekojen joukosta. Voittajajoukkueen rauhanteko tulee näkymään myös teattereissamme myöhemmin vuonna 2020.

 

Gutsy Go -logo

 

Paikallinen toiminta

Meille on tärkeää olla osa myös paikallista yhteisöä. Jokaisella teatterillamme on myös paikallisia projekteja, joita teatteri on mukana tukemassa. Teattereissamme on järjestetty erilaisia erikoisnäytöksiä esimerkiksi aistiyliherkille tai lapsille, jotka eivät alentuneen vastustuskykynsä vuoksi pysty osallistumaan tavallisiin yleisönäytöksiin.

Kierrätys, jätteen vähentäminen ja energian kulutus

Herkkumyynnissä olemme suunnanneet katseemme vihreämpään tulevaisuuteen.

Popcorn-rasiamme valmistetaan täysin muovittomasta pahvista. Slush-jäähilejuomien mukit ja kannet ovat täysin biohajoavia, samoin kahvikuppien kannet. Itse kahvikupit, virvoitusjuomakupit, nacho-rasiat ja jäätelökupit ovat pahvia. Muidenkin tuotteiden osalta pidämme silmät auki uusien vihreämpien vaihtoehtojen löytämiseksi. Jokaisessa teatterissamme asiakkaat voivat itse kierrättää nesteet, pullot ja tölkit sekä energiajätteen. Lisäksi teatterin takatiloissa kierrätämme biojätettä, lasia, metallia, paperia, pahvia sekä toki ongelmajätettä.

Pyrimme kierrätyksen lisäksi vähentämään jätteen syntymistä teattereissamme. Elokuvat siirtyvät nykyään teatterista toiseen täysin digitaalisesti, joten entisaikojen fyysiset elokuvakopiot tai filmit ovat historiaa, samoin niiden kuljettaminen teatterista toiseen. Iso osa leffalipuista ostetaan nykyään verkosta ja näytetään teatterissa puhelimen näytöltä eli perinteisiä keltaisia leffalippuja näkee yhä harvemmin. Myös elokuvien markkinoinnissa on siirrytty kohti digitaalista maailmaa ja uusissa teattereissa elokuvien julisteet nähdäänkin diginäytöillä eikä paperijulisteina. Näin vähennämme huomattavasti julisteista syntyvää jätettä sekä toki myös niiden painamisesta syntyviä päästöjä.

Pyrimme vähentämään energiankulutusta teattereissamme esimerkiksi vaihtamalla teattereiden valaistuksen led-valoihin.

Yritystilaisuudet

Yritysasiakkaamme pitävät paljon omia tilaisuuksia teattereissamme ja haluamme myös heille tarjota vastuullisia konsepteja. Yritystilaisuuksien kahvi- tai ruokatarjoiluissa käytettävät astiat ovat pääsääntöisesti joko uudelleen käytettäviä tai biohajoavia. Pyrimme vuoden 2020 aikana vaihtamaan kaikki kertakäyttöastiat biohajoaviin. Tilaisuuksiin haluamme tarjota jatkossa myös entistä paremmat kierrätyspisteet.  Haluamme vähentää ruokahävikkiä yritystilaisuuksissa. Asiakas saa ottaa mukaansa ylimääräisen ruuan (joka ei vaadi kylmäsäilytystä), mutta jos tähän ei ole mahdollisuutta, ruoka tarjotaan teatterimme työntekijöille, jotka ilahtuvat pienestä herkkutarjoilusta. Lisäksi kahvi- tai ruokatarjoilun aikana voidaan laittaa esille paperipusseja, joihin osallistujat voivat pakata eväät mukaansa kotiin lähtiessään.

 

#leffahaaste