22.10.2021, Ajankohtaista

Eternals: keitä he ovat ja mistä he tulivat?

Odotettaessa 3. marraskuuta koittavaa ensi-iltaa, olemme koostaneet kaikki tarvitsemasi tärkeät tiedot näistä uusista tuttavuuksista, Eternalseista, jotta voit lähteä tähän Marvelin uuteen ja eeppiseen seikkailuun valmistautuneena!

Vuoden 2021 myötä meidät on kutsuttu takaisin Marvel-seikkailuihin, kun Black Widow ja Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings ovat saapuneet valkokankaille. Odotettu Spider-Man: No Way Home (jonka huhutaan sisältävän edeltäviä Spider-Man näyttelijöitä, kuten Tobey Maguire ja Andrew Garfield, kiitos multiversumin ja Dr. Strangen) saa ensi-iltansa joulukuussa. Mutta ennen sitä tutustumme joukkoon meille vielä tuntemattomia Marvel-hahmoja: Eternals.

Mitä yhteistä on Eternalsilla, Avengers-joukolla, Fantastic Fourilla ja X-Meneillä – ainakin sama kirjoittaja!

Eternals on 26. elokuva Marvel Cinematic Universessa, joka sai alkunsa Jon Favreaun Iron Man -elokuvasta vuonna 2008. Marvel-legenda Jack Kirby (joka on muuten kirjoittanut myös kilpailevalle DC Comicsille) loi Eternalsin vuonna 1976, mutta sarja oli lyhyt. Hahmot ovat sittemmin esiintyneet satunnaisesti Marvel Comicsissa. 

Jack Kirby tunnetaan Avengersin ja X-Menin tekijänä, joten Eternalsin on luonut vähintäänkin luotettava ja kokenut kirjoituskäsi. On myös vähemmän yllättävää, että useat Eternals-hahmot ovat jossain vaiheessa vaikuttaneet joihinkin Avengers-tarinoihin. Useiden MCU:n alkuperäisten Avengers-jäsenten kuoltua joudutaan ryhmää varmasti lopulta täydentämään, ja mikä voisi olla parempi kuin kourallinen kuolemattomia avaruusjumalia?

Eternals – ihmiskunnan suojelijat

Eternals on maan ulkopuolinen ja kuolematon laji, joka tuli maapallolle miljoonia vuosia sitten luojansa Celestialsin käskystä. He ovat eräänlaisia avaruusjumalia, joita olemme itse asiassa jo nähneet MCU:ssa aikaisemminkin.

Eternalsien päätehtävänä on ollut suojella maata Deviaaneilta ja pysyä varjossa, jotta he eivät paljastaisi omaa, tai näiden hirviöiden läsnäoloa ihmisille. Mutta Avengers: Endgame -tapahtumien jälkeen kuolemattomat Eternalsit joutuvat kokoontumaan yhteen ensimmäistä kertaa satoihin vuosiin taistelemaan muinaista vihollista vastaan. Ja niille, jotka ihmettelevät: syy siihen, miksi Eternals ei koskaan auttanut taistelussa Thanosta vastaan kerrotaan trailerissa. Heille on annettu selkeä käsky – älä koskaan puutu konflikteihin, joihin Deviaanit ei ole osallisena. Ja kun otetaan huomioon, että Eternals tapahtuu yli 7000 (!) vuoden ajanjakson aikana, näemme epäilemättä monipuolisesti hahmojen kehityskaaren ja kamppailun myös tämän käskyn kanssa. 

Teema, jota Marvel on avannut ja tutkinut enemmän ja enemmän eri vaiheiden saatossa, on asetelma, jossa päähahmo on roisto (tai roiston omainen). Kukaan ei tässä asetelmassa ole absoluuttisen hyvä tai nero, vaan hahmon hyvyys tai pahuus on moniulotteisempi. Tämä teema oli vahvasti läsnä esimerkiksi Loki-sarjassa, ja uskomme sen toistuvan myös Eternalsissa. 

Peter "Star-Lord" Quillin isä Ego, hahmo, jonka Kurt Russell herätti henkiin elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 2 , on Celestial, jonka koko nimi on Ego the Living Planet. Tämä tarkoittaa, että Star-Lord itse on puoliksi ihminen, puoliksi Celestial. Tästä syystä sen todennäköisyyttä, että Guardians of the Galaxy yhdessä Thorin kanssa (poppoo, joka lyöttäytyy yhteen jälleen elokuvan Avengers: Endgame lopussa) esiintyisivät joko elokuvassa tai jossakin Marvelin-elokuville omaisissa lopputekstien jälkeisissä kohtauksissa, voidaan pitää suurena.

Tähtitieteellinen kokonaisuus

Elokuvan eeppisyys ei varmasti jää kiinni sitä työstämässä olleesta poppoosta! Ohjaajasta näyttelijöihin, elokuvan takana on joukko rautaisia tekijöitä. Eternalsin ohjaa Chloé Zhao, jonka elokuva Nomadland palkittiin useilla Oscar-palkinnoilla. Zhao kirjoitti myös käsikirjoituksen yhdessä Patrick Burgleighin ja serkkujen Ryanin ja Matthew K.Firpon kanssa. Näyttelijäkaartissa nähdään mm: Salma Hayek, Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Bryan Tyree Henry, Richard Madden ja Kit Harington (Game of Thrones veljekset yhdessä jälleen!).

Salma Hayek onkin Varietyn haastattelussa kertonut, että hän oli itse asiassa yksi ensimmäisistä, joka palkattiin elokuvaan. Se oli shokki Hayekille, joka oli jo pitkään ajatellut, että hänen tilaisuutensa näytellä Marvel-elokuvassa olisi poissa.

Kovimmat fanit varmasti tunnistavat Gemma Chanin myös toisesta Marvel-elokuvasta - Chan näytteli Minn-Ervaa Captain Marvel -elokuvassa. Onneksi kahden eri hahmon esittäminen MCU:ssa ei ole kovin yleistä, ja saammekin nähdä laajan poppoon huikeita näyttelijöitä eri rooleissa. Chan kertoi Voguelle, että elokuvien kuvausten välillä oli suuri ero – iso osa Captain Marvel kuvauksia tapahtui elokuvastudiossa blue screenin edessä, kun taas Eternalsia kuvattiin Englannissa ja Kanariansaarilla keskellä luonnonvaloa.

Eternals saapuu valkokankaille 3. marraskuuta – liput ovat myynnissä nyt!