16.9.2021, Ajankohtaista

”Dyyni on parhaimmillaan elokuvateatterissa koettuna!”

Näin sanoo ohjaaja Denis Villeneuve ja kehottaa kaikkia näkemään elokuvan suurelta valkokankaalta. Pian valkokankaille myös Suomessa saapuva scifi-elokuva Dyyni sai kauan odotetun maailman ensi-iltansa! Elokuva sai innostuneen vastaanoton Venetsian elokuvajuhlilla viime viikolla, ja sen voi 17. syyskuuta alkaen nähdä myös Finnkinon teattereissa.

Ensimmäisen lehdistönäytöksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ohjaaja Denis Villeneuve ja osa näyttelijöistä kokoontuivat keskustelemaan elokuvan tekoprosessista, ympäristöteemasta ja siitä, miksi Dyyni pitäisi nähdä elokuvateatterissa.

Kysyttäessä, mikä oli tässä projektissa haastavinta, Villeneuve vastasi epäröimättä: ”Se, kun yritimme kesyttää Timothéen hiuksia. Niillä oli oma tahtonsa.”

Vitsailut sikseen, haastavinta prosessissa oli valita oikea määrä tietoa kirjasta, johon elokuva perustuu. ”Se (kirja) on niin uskomattoman yksityiskohtainen. Ja vaikeinta oli ottaa mukaan tärkeimmät tiedot ja kertoa ne tavalla, jolla kuka tahansa voi aiemmasta tiedosta riippumatta seurata tarinaa. Samaan aikaan elokuva tulee tietysti olla visuaalisesti houkutteleva.”

Villeneuve myös toisti jo aiemmin kertoneen toiveensa siitä, että yleisö menee katsomaan elokuvan elokuvateattereihin: ”Elokuva on unelmoitu, suunniteltu ja kuvattu IMAXia ajatellen. Haluamme, että kokemus on lähes fyysinen ja mahdollisimman mukaansatempaava, ja iso valkokangas on osa tätä.”

Chalamet, jolla on päässä aiemmin mainittu oman tahtonsa omaava tukka, esittää elokuvan sankaria Paul Atreidesia. Häneltä kysyttiin, oliko hän nähnyt David Lynchin elokuva-adaptaation vuodelta 1984 ja saiko hän siitä inspiraatiota.

”Näin sen kaksi kuukautta ennen kuvauksien aloittamista ja pidin siitä. Kunnioitan valtavasti Kylen (MacLachlan) roolisuoritusta, mutta kun Denis pyytää osallistumaan hänen versioonsa, unohtaa siinä nopeasti kaiken muun ja suhtautuu työhön lähdemateriaalin vaatimalla nöyryydellä. Mahdollisuus osallistua tähän projektiin on ollut yksi elämäni isoimmista asioista.”

Zendaya koki projektin myös hyvin eritykseksi: ”Denis on poikkeuksellinen elokuvantekijä, jota olen aina ihaillut. Olen uskomattoman kiitollinen siitä, että saan olla pieni osa tätä palapeliä nimeltä Dyyni. Se oli todella erityinen ja mukava kokemus. Minua jännitti ennen kuin tapasin kaikki nämä hämmästyttävät ihmiset, joita ihailen, mutta tapaamisesta lähtien tunnelma oli todella lämmin. Kaikki olivat tervetulleita ja minusta tuli nopeasti osa perhettä. Se oli erittäin upea tunne!”

Pohjoismainen edustus oli myös vahva elokuvassa, sillä ruotsalaisella Rebecca Fergusonilla on suuri rooli Paulin äitinä. Hän kuvaili hahmoaan Lady Jessicaa naiseksi, joka kamppailee identiteettinsä kaksinaisjakoisuuden kanssa. 

”Se on jatkuvaa kamppailua hänelle (hahmolle), ja tämä taistelu koski myös hänen identiteettiään. Välillä oli vaikeaa tasapainottaa kaikkea, mutta onneksi minulla oli ohjaaja, joka auttoi minua tunteesta toiseen menemisessä. Olin itsekin ajoittain melko hämmentynyt.”

Oscar Isaac, joka esittää Paulin isää, herttua Letoa, korosti myös, että kommunikointi Villeneuven kanssa oli avain onnistumiseen.

”Puhuimme koko ajan Denisin kanssa, palasimme kirjan pariin ja sitten keskustelimme siitä, mitä voisimme lisätä tai poistaa. Puhuimme siitä, kuinka voisimme syventää tunnetta perheestä, mutta myös siitä, että löydämme tasapainon perheen ja velvollisuutemme välillä.”

Kirjan yksi tärkeistä elementeistä on ehdottomasti ympäristöteema, ja se tuodaan esille myös elokuvassa. Javier Bardem korosti aiheesta puhumisen tärkeyttä ja sanoi, että Herbert, joka kirjoitti jo vuonna 1965 asumattomasta planeetasta, oli aikaansa edellä: ”On aika pelottavaa, että olemme jo matkalla sinne,” hän sanoi ja muistutti yhteisestä velvollisuudesta harkita toimintatapojamme uudelleen ja mahdollisesti muuttaa niitä.

Villeneuve yhtyi tähän: ”Kirjasta on valitettavasti tullut yhä tärkeämpi ajan myötä. Ja mitä tulee ympäristön huononemiseen; Tulevat sukupolvet arvioivat meitä sen perusteella, miten olemme hoitaneet tämän, ja mielestäni on aika pyrkiä muuttamaan ja korjaamaan asioita. Minulla on edelleen toivoa, enkä halua kuulostaa moralistilta, mutta kyse on selviytymisestä. Ja selviytyminen on myös tämän tarinan keskiössä.”

Dyyni saa ensi-iltansa 17.9. Nappaa lippusi täältä!