2.4.2021, Ajankohtaista

Tervetuloa elokuvien pääsiäismunajahtiin!

Pääsiäisen kunniaksi on aika metsästää elokuvien easter eggejä. Mikäli liityt ensimmäistä kertaa mukaan tähän leffafanien jaloon jahtiin – tervetuloa!

Lajista ensin lyhyesti: easter eggit ovat eri medioihin, kuten elokuviin ja videopeleihin, piilotettuja salaisia vihjeitä tai viittauksia. Näitä saattavat olla elokuvasarjoissa toistuvat esineet tai esimerkiksi viittaukset tuleviin tai menneisiin elokuviin. Lajilla on jo pitkät perinteet, sillä ensimmäistä kertaa easter eggit tulivat meille tutuiksi jo vuonna 1979 julkaistussa Adventure-videopelissä, jonka jälkeen pääsiäismunien jahtaus yleistyi myös elokuvafanien keskuudessa.

Listasimme alle 10+1 legendaarisinta elokuvien easter eggiä. Mukana myös jahtitehtäviä, joista löytyy haastetta myös lajia jo pidempään harrastaneille leffafanaatikoille!

via GIPHY

HUOM! Sisältää spoilereita.

Luxo-pallo

Kuva: ohmydisney.com

Disney Pixar rakastaa piilottaa elokuviinsa pääsiäismunia fanien jahdattavaksi, emmekä keksikään parempaa tapaa aloittaa easter egg -listausta kuin Luxo-pallolla. 

Pallo nähtiin ensimmäisen kerran lyhytelokuvassa Luxo Jr. jo vuonna 1986. Lyhytelokuva oli juuri perustetun Pixar Animation -studion ensimmäisiä elokuvia, joten tällä easter eggillä on pitkät perinteet. 

Luxo-pallo on piilotettu tavalla tai toisella suureen osaan Pixar-elokuvia, ja onkin yksi easter egg, jota kannattaa etsiä myös tulevista ensi-illoista. Helpoiten löydettävissä tämä pallo on Toy Story -elokuvissa, mutta se on piilotettu myös muihin Pixarin suosikkielokuviin, kuten Up – Kohti korkeuksia ja Monsterit Oy. Löydätkö sinä pallon näistä elokuvista?

Disneyn eksyneet hahmot


Kuva: collider.com

Joskus easter egg voi olla esineen sijasta esimerkiksi toiseen elokuvaan kuuluva hahmo, ja erityisesti Disneyn hahmoilla on tapana eksyä vierailemaan toistensa elokuviin. Herkules-animaatiossa nähdään Leijonakuninkaassa tutuksi tullut, monien lapsuuden lempipahis Scar, mutta tällä kertaa kuitenkin turkiksena Herkuleen päällä. Puolestaan Frozen-elokuvassa Annan laulaessa Ensi kertaa ikuisuuteen, voidaan nähdä Kaksin karkuteillä -elokuvan Tähkäpää. Disneyn hahmot harvoin pysyttelevät vain omissa maailmoissaan, joten suosittelemme katsomaan uudelleen vanhat suosikkisi – löydät niistä varmasti viitteitä myös muista Disney-leffoista!

Vuonna 2016 julkaistussa Vaiana-elokuvassa nähdään easter egg hieman vanhemmasta Disneyn kestosuosikista, nimittäin Pienestä merenneidosta. Mutta missä – se jää teidän metsästettäväksenne arvon leffafanit!

Pixarin vihjeet tulevista elokuvista


Kuva: slashfilm.com

Tiesitkö, että Pixarilla on tapana piilottaa useaan elokuvaansa easter egg seuraavasta ensi-iltansa saavasta leffasta? Meillä on totta kai esimerkkejä: Inside Out – mielen sopukoissa julkaistiin 2015. Kun Rileyn tunteet katsovat hänen muistojaan läpi, näet yhdessä niistä dinosauruksen. Tämä onkin Pixarin Kunnon dinosaurus –elokuvan hassu kolmisarvinaama! Puolestaan Kunnon dinosauruksessa, Arlon pudotessa järveen, voit nähdä pohjalla mustekalan – eli Hankin elokuvasta Doria etsimässä, joka sai ensi-iltansa vuonna 2016.

Marvel


Kuva: cinemablend.com

Easter eggien jahtaus tuntuu olevan erityisen rakas harrastus monille Marvel-elokuvien faneille – eikä syyttä, sillä elokuviin piilotetut viittaukset antavat usein vihjeitä tulevista tapahtumista. Thorin rakas vasara Mjolnir nähdään Iron Man 2 -elokuvassa Marvelille tyypilliseen tapaan lopputekstien jälkeen. Tämä easter egg oli iso vinkki tulevista Avengers-leffoista ja hahmojen tulevasta kohtaamisesta. Spider-Man: Homecoming -elokuvassa puolestaan nähdään Avengers-elokuvistakin tuttu Bruce Banner. Rakastetun tiedemiehen kuva löytyy Peter Parkerin luokan seinältä muiden uraa uurtavien tutkijoiden, kuten Albert Einsteinin, viereltä. Ei huonompi seura ollenkaan! 

Voisimme jatkaa näihin elokuviin piilotettujen vihjeiden listaa todella pitkään, mutta siirrämme pallon jälleen teille: Iron Man 3 -elokuvassa löytyy Captain America -viittaus. Tiedätkö mistä? Let the hunt begin! 

C-3PO ja R2D2 aarrekammiossa


Kuva: collider.com

Steven Spielbergin ja George Lucasin elokuvien välillä nähdään myös piilotettuja vihjeitä. Elokuvassa Indiana Jones: Kadonneen aarteen metsästäjät voit nähdä Tähtien sota -elokuvista tutun droidikaksikon, R2D2:n ja C-3PO:n, tällä kertaa ihan meidän omassa galaksissa eikä niin kauan aikaa sitten. Droidien kuvat ovat nähtävissä hieroglyfissä Indianan ja Sallahin laskeutuessa aarrekammioon.

Samassa elokuvassa on löydettävissä myös toinen viittaus Tähtien sota -elokuviin – löydätkö sinä sen?

Matilda Joker


Kuva: insider.com

Heath Ledger tekee Yön ritari -elokuvassa uransa yhden muistettavimmista roolisuorituksistaan Jokerina. Jokerin mennessä vierailulle Harvey Dentin luo sairaalaan, lukee hahmon nimikyltissä ”Matilda”, joka on Ledgerin tyttären nimi. Vaikka Jokerin hahmo ei varsinaisesti sädehdi lämpöä, näyttelijä halusi sisällyttää rooliin oman suloisen easter eggin tyttärelleen.

Fight Clubissa tapellaan ja juodaan kahvia


Kuva: radiotimes.com

Fight Clubin ensimmäinen sääntö on tutusti se, ettei Fight Clubista saa puhua. Ehdotamme täten toiseksi säännöksi: ”Kahvista pitää puhua. Koko ajan”. Oletko ikinä huomannut, että melkein jokaisessa Fight Clubin kohtauksessa on yhdysvaltalaisen Starbucks-kahvilaketjun kuppi? Kyllä – melkein joka ikisessä.

Pahaenteiset appelsiinit


Kuva: collider.com

Toisille loistava c-vitamiinin lähde, toisille pahaenteinen varoitus. Puhumme tietenkin appelsiineista!

Kummisetä-elokuvissa appelsiineja käytetään jännittävänä enteenä, sillä tämän hedelmän ilmestyminen valkokankaalle tarkoittaa kuoleman vaaraa. Kun Kummisetää ammutaan kadulla, oli hän matkalla ostamaan appelsiineja. Vito kohtaa traagisen loppunsa elokuvan päätteeksi tämän hedelmän saattelemana, hänen kuoriessaan appelsiinia. Jatkossa voit tehdä ystäviisi suuren vaikutuksen, kun osaat bongata tämän viattoman oloisen hedelmän leffan kohtauksista ja ennustaa, kuka hahmoista poistuu seuraavaksi keskuudestamme.

X elokuvassa The Departed


Kuva: whatculture.com

Hieman suoraviivaisempi viittaus kuoleman vaarasta löytyy elokuvassa The Departed. Hedelmien sijasta ohjaaja Martin Scorsese merkkaa pian loppunsa kohtaavat hahmot merkillä X. Tämän symbolin löydät esimerkiksi Colin Sullivan (Matt Damon) asunnon edessä olevalta matolta. Meidän ei varmasti tarvitse kertoa, miten herra Sullivan kävi tämän symbolin ilmestymisen jälkeen.

Ainoa hahmo, jonka kohtauksissa ei koskaan nähdä X-merkkiä, on Sean Dignam (Mark Wahlberg) ja hän on myös ainoa, joka selviää loppuun asti hengissä.

Cameoiden kuningas


Kuva: radiotimes.com

Stan Lee näyttäytyy tunnetusti Marvel-elokuvissa erinäisissä kohtauksissa, mutta kauan ennen tätä Alfred Hitchcockilla oli tapana näyttäytyä cameoroolissa omissa elokuvissaan. Cameoiden kuningas näyttäytyy 39:ssä hänen 52:sta elokuvasta, muttei ikinä sano sanaakaan!

Tarantino – Kill Bill


Kuva: screenrant.com

Quentin Tarantino tunnetusti rakastaa easter eggejä, eikä hänen kenties kuuluisin elokuvansa Pulp Fiction ole poikkeus. Mia Wallacen (Uma Thurman) ollessa ”treffeillä” Vince Vegan (John Travolta) kanssa, hän kertoo tarinan tekemänsä sarjan pilottijaksosta. Jakson juoni kuulostaa todella tutulta, eikä turhaan! Kyseessä on Tarantinon Kill Bill -elokuvan juoni, jossa Thurman näyttelee jälleen pääosaa, ja joka sai ensi-iltansa yhdeksän vuotta Pulp Fictionin jälkeen.

Pulp Fiction -elokuvaan viittaava easter egg on löydettävissä myös Marvel-universumista – mutta mistä? On jälleen sinun vuorosi lähteä easter egg -jahtiin!