8.3.2021, Ajankohtaista

Naisohjaajat elokuvaelämyksen takana

Kansainvälisenä naistenpäivänä haluamme nostaa erityiseen huomioon nämä upeat naisohjaajat, joiden visioista ja taideteoksista pääsemme nauttimaan valkokankailla tänä vuonna.

Kauhusta komediaan ja draamasta fantasiaan, luvassa on valkokankaan täydeltä rautaista ammattitaitoa.

CHLOÉ ZHAO (Kiina)

 • Tuore Golden Globe -voittaja (paras ohjaus, Nomadland)
 • Historian ensimmäinen parhaasta ohjauksesta palkittu aasialainen nainen
 • Ohjannut lisäksi palkitun indie-elokuvan The Rider (2017)

Tulossa: Nomadland

Chloé Zhaon kolmannessa elokuvassa työnsä menettänyt Fern (Frances McDormand) pakkaa omaisuutensa pakettiautoon ja lähtee tien päälle elämään perinteisen yhteiskunnan ulkopuolella, nykypäivän nomadina. Elokuvalle myönnettiin Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinto, ja se palkittiin Golden Globe -gaalassa parhaan ohjauksen lisäksi myös parhaana draamaelokuvana.

Tulossa: The Eternals

Marvel Studios -elokuva The Eternals kertoo kuolemattomien olentojen rodusta, jotka elivät maan päällä ja muokkasivat sen historiaa ja sivisaatiota. Pääosissa mm. Salma Hayek, Angelina Jolie, Richard Madden, Gemma Chan, Kit Harington.

 

EMERALD FENNELL (Iso-Britannia)

 • Kaksinkertainen Golden Globe -ehdokas (paras ohjaus ja käsikirjoitus, Lupaava nuori nainen)
 • Näytellyt mm. sarjoissa The Crown ja Hakekaa kätilö!
 • Käsikirjoittanut lukuisia palkintoja kahminutta Killing Eve -sarjaa
 • Esikoisohjaus Lupaava nuori nainen (2020)

Tulossa: Lupaava nuori nainen (Promising Young Woman)

Kaikkien mielestä Cassie (Carey Mulligan) oli erittäin lupaava nuori nainen, kunnes tapahtui jotain, mikä romutti hänen tulevaisuutensa. on huippuälykäs, taiturimaisen ovela ja viettää öisin salaista kaksoiselämää. Muissa rooleissa mm. Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge ja Laverne Cox.

Fennell ansaitsi elokuvastaan parhaan ohjauksen Golden Globe –ehdokkuuden. Lisäksi elokuva oli ehdolla parhaasta draamaelokuvasta, käsikirjoituksesta ja naispääosasta.

 

JOHANNA VUOKSENMAA (Suomi)

 • Tunnetaan mm. elokuvasta Nousukausi sekä tv-sarjoista Kumman kaa ja Ex-onnelliset
 • Vuoksenmaan elokuva 21 tapaa pilata avioliitto oli yli 400 000 katsojalla vuoden 2013 katsotuin kotimainen elokuva, ja samalla Suomen elokuvahistorian kaikkien aikojen katsotuin naisohjaajan elokuva

Tulossa: 70 on vain numero

Lavalla Seija (Hannele Lauri) säihkyy yleisön rakastavien katseiden valossa, mutta kotonaan hän syö kylmää nakkia ja juo piimää yksin yönälkäänsä. Stailisti Shanella (Misa Palander) on hänen läheisin ihmisensä. Seija on oppinut suojaamaan yksityisyyttään pakon edessä, mutta suojaus toimii myös eristeenä, ja vaikka Seija on ”koko kansan rakastama”, hänen on vaikea päästää lähelleen ketään. Seija tapaa biisinkirjoitusileirillä Laurin (Mikko Nousiainen) ja yhteistyön tuoksinassa päästää itsensä rakastumaan. Seijan olisi uskallettava astua jumalattaren korokkeeltaan ihmisten pariin – ja kestettävä sen seuraukset.

 

CATE SHORTLAND (Australia)

 • Ohjannut sekä käsikirjoittanut mm. elokuvat Berlin Syndrome (2017), Lore (2012) ja Somersault (2004)

Tulossa: Black Widow

Marvel Studiosin toiminnantäyteisessä vakoojatrillerissä Natasha Romanoff alias Black Widow (Scarlett Johansson) joutuu tekemään tiliä elämänsä hämäristä hetkistä, kun hänen menneisyyteensä liittyvä vaarallinen salaliitto tulee ilmi. Natasha saa peräänsä vastustamattoman voiman, joka on päättänyt vakaasti nujertaa hänet, mikä pakottaa hänet kohtaamaan aiemman uransa vakoojana sekä paikkaamaan rikkonaisia välejä, jotka hän jätti taakseen kauan ennen kuin liittyi Avengersiin. Muissa rooleissa mm. Florence Pugh, David Harbour, Rachel Weisz, Ray Winstone ja William Hurt.

 

HANNALEENA HAURU (Suomi)

 • Esikoisohjaus Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017)
 • Uppsalan lyhytelokuvajuhlien Grand Prix -palkinto (Jos kaadun, 2008)
 • Oberhausenin elokuvajuhlien Cinema Jury -palkinto (Jos kaadun, 2008)

Tulossa: Fucking with Nobody

Venetsian elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Fucking with Nobody on ohjaaja Hannaleena Haurun satiirinen draamakomedia ikisinkusta elokuvaohjaaja Hannasta (Hannaleena Hauru) ja tämän näyttelijäystävä Ekusta (Samuel Kujala), jotka hetkellisestä päähänpistosta päättävät luoda kulissisuhteen Instagramiin.

 

LANA WACHOWSKI (USA)

 • Ohjasi ja käsikirjoitti yhdessä Lilly-sisarensa kanssa uraauurtavan The Matrix –trilogian
 • Ohjasi sisarensa kanssa elokuvat V niin kuin verikosto ja Cloud Atlas
 • The Matrix 4 on Lanan ensimmäinen itsenäinen elokuvaohjaus

Tulossa: The Matrix 4

Loppuvuodesta 2021 ensi-iltansa saavan elokuvan juonesta emme tiedä vielä paljoakaan, mutta sen näyttelijäkaarti antaa odottaa hyvää – Keanu Reeves ja Carrie-Ann Moss palaavat aiemmista sarjan elokuvista tuttuihin rooleihinsa, ja lisäksi valkokankaalla nähdään myös mm. Priyanka Chopra ja Neil Patrick Harris. Lana on ohjauksen lisäksi mukana myös elokuvan käsikirjoittamisessa ja tuottamisessa.

 

NIA DACOSTA (USA)

 • Nousi elokuva-alan tietoisuuteen vuonna 2018 kriitikoiden ylistämällä esikoisohjauksellaan Little Woods
 • Elokuussa 2020 paljastettiin, että DaCosta ohjaa Captain Marvelin odotetun jatko-osan, joka saa ensi-iltansa näillä näkymin vuonna 2022

Tulossa: Candyman

Vuosi 2021 tuo valkokankaille uuden version vertahyytävästä urbaanista legendasta: Candymanista. Nouseva elokuvantekijä DaCosta ohjaa nykyaikaisen inkarnaation kulttiklassikosta. Niin kauan kuin Chicagossa sijaitsevan Cabrini Greenin asukkaat muistavat asuinaluetta on piinannut kummitustarina yliluonnollisesta tappajasta, jolla on koukku kätenään. Tappaja ilmestyy niille, jotka uskaltavat sanoa hänen nimensä viisi kertaa peilin edessä.

 

KAY CANNON (USA)

 • Tunnetaan Pitch Perfect -elokuvien käsikirjoittajana ja tuottajana
 • Kolminkertainen Emmy-ehdokas
 • Esikoisohjaus Blockers (2018)

Tulossa: Cinderella

Tuttua musiikkipitoista klassikkotarinaa tähdittää mm. nimiroolissa supertähti Camilla Cabello, Frozen-tähti Idina Menzel ilkeänä äitipuolena, haltiakummin roolissa Billy Porter ja mukana myös Missy Elliot, James Corden sekä John Mulaney.

 

ZAIDA BERGROTH (Suomi)

 • Viimeisen ohjaus Tove valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi
 • Voitti parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnon vuonna 2010 elokuvasta Skavabölen pojat
 • Kolminkertainen Jussi-ehdokas

Nyt valkokankailla: Tove

Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa - nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa - eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua. Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen.