8.2.2021, Ajankohtaista

Pääosassa villapaita

Pakkasten kiristyessä haluamme nostaa erityiseen huomioon elokuvien pehmeät ja lämmittävät sankarit – ikoniset elokuvavillapaidat.

Villapaita voi ajaa montaa eri tarkoitusta: se voi olla hahmon muistettavin ulkoinen ominaisuus tai kuvata pitäjänsä persoonallisuutta. Villapaita voi olla rakkauden osoitus tai joissakin tapauksissa jopa pahaenteinen ennustus tulevasta. Listasimme viisi ikonista elokuvavillapaitaa, joista jokaisella on oma tarkoituksensa henkilön lämpimänä pitämisen lisäksi.

Freddy Kruegerin raitavillapaita elokuvassa Painajainen Elm Streetillä

via GIPHY

Freddy Kruegerin puna-mustaraitainen villapaita ei lämmitä sitä katsovan sisintä – päinvastoin. Tämä villapaita kuuluu pahaenteisten villapaitojen kategoriaan ja kylvää varmasti pelkoa sen näkevässä henkilössä. Villapaita on selkeästi Kruegerin lempivaate, sillä unessa uhrejaan murhaava Freddy valitsee saman vaatteen päällensä vuosikymmenestä toiseen. Painajainen Elm Streetillä –elokuva sopii nostattamaan niskavillat pystyyn illan pimentyessä, etkä varmasti unohda Herra Kruegeria kääriytyessäsi lämpimän peiton alle nukkumaan.

Ransomin villapaita elokuvassa Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä

via GIPHY

Villapaita, joka inspiroi satoja meemejä, ja josta on kirjoitettu omia artikkeleja – Ransomin pehmoisen ja lämpimän näköinen villapaita elokuvassa Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä. Tämä villapaita on tehty pitämään pakkanen ja tuuli poissa, ja meidän teoriamme mukaan myös kuviollaan korostamaan Chris Evansin jo Captain America –roolista tuttuja hauiksia. Ikonisen villapaidan ohessa mysteerielokuva Veitset esiin vie katsojan arvuuttelumatkalle: kuka perheenjäsenistä tappoi Harlan Thrombeyn.

Andyn sininen villapaita elokuvassa Paholainen pukeutuu Pradaan

via GIPHY

”Valitset tuon sinisen möykkyisen villapaidan kertoaksesi maailmalle, että otat itsesi liian tosissaan välittääksesi siitä, mitä laitat päällesi.” Miranda Priestley, muotilehden päätoimittaja kommentoi Andyn taivaansinistä villapaitaa. Olemme puhuneet villapaidan valinnasta sen tuoman lämmön perusteella, mutta Andyn vaatevalinta kertoo enemmän hänen suhtautumisestaan muodin maailmaan. Siinä, missä tämä villapaita on varmasti mukava päällä, saa se pitäjänsä olon epämukavaksi arvostelevien silmien alla. Paholainen pukeutuu Pradaan on klassikkoelokuva lämmittäen katsojansa mieltä vuosi toisensa jälkeen ja siksi suosittelemmekin tätä elokuvaa erityisen kylmille illoille.

Killmongerin villaneule elokuvassa Black Panther

via GIPHY

Okei okei, tämä ei varsinaisesti ole villapaita, vaan villaneule, mutta sen eeppisyyden johdosta katsomme tätä tosiasiaa sormiemme läpi. Todellista sitoutumista villaneuleiden käyttöön osoittaa Erik Killmonger elokuvassa Black Panther, sillä hahmo on valinnut vaatteen päällensä lämpimästä ja aurinkoisesta ilmasta huolimatta. Black Panther –elokuva on täydellinen pakkaspäivien elokuva, sillä huikean villaneuleen lisäksi elokuvan musiikki saa katsojan tanssimaan nostattaen olohuoneen lämpötilaa kuin itsestään.

Weasley-perheen villapaidat Harry Potter –sarjassa

via GIPHY

Yksi elokuvamaailman ikonisimmista villapaidoista on ehdottomasti Harry Potter –elokuvissa esiintyvät Weysleyn-perheen villapaidat. Kutiavan villan lisäksi nämä villapaidat tunnistaa kantajansa etunimen ensimmäisestä kirjaimesta, joka on neulottu paidan etumukseen. Villapaidat kuvastavat paitsi Molly Weasleyn väsymätöntä perheestään huolehtimista, myös yhteenkuuluvuutta ja ystävyyttä. Nämä villapaidat on tehty rakkaudella, ja taialla, tehden niistä yhden unohtumattomimmista villapaidoista kautta aikojen ja lämmittävät katsojaansa takuulla myös ruudun välityksellä.