19.8.2020, Ajankohtaista

Viisi huippuelokuvaa Christopher Nolanilta

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on Christopher Nolanin TENET ensimmäinen iso Hollywood-elokuva, joka viimeistään toivottaa katsojat takaisin leffateattereihin pitkän tauon jälkeen. Ei hassumpi aloitus syksylle, vai mitä?

Tenet ensi-illassa 26.8. - Osta liput ››


Usein elokuvaa valitessa vaakakupissa painaa se, ketkä näyttelevät päärooleissa tai mikä leffan genre on. Mutta Christopher Nolan - kuten ystävänsä Quentin Tarantino ja hänen roolimallinsa Stanley Kubrick - on yksi harvoista ohjaajista, joiden pelkkä nimi yksinään riittää houkuttelemaan suuren yleisön elokuviin. Eikä ihme.

Nolan on virkistävä poikkeus sääntöön tällä uudelleenfilmatisointien ja jatko-osien aikakaudella – hän luo omia, alkuperäisiä tarinoitaan, jotka yllättävät ja ravistelevat katsojia ja voittavat suuren yleisön lisäksi puolelleen myös kriitikot. Hänen 10 elokuvaansa ovat tuottaneet maailmanlaajuisesti yli 4,7 miljardia dollaria, ja ne ovat voittaneet yhteensä 10 Oscar-palkintoa ja ansainneet 34 ehdokkuutta.

Valmistautuessamme Tenet-elokuvan ensi-iltaan (26.8.) Finnkinolla, esittelemme teille valikoiman Christopher Nolanin aikaisempia elokuvia. Leffojen valinta ei ollut helppoa, mutta kas tässä viisi Nolanin huippuelokuvaa (aikajärjestyksessä):

Memento (2000)

Juoni lyhyesti: Mies, joka on menettänyt kykynsä muodostaa uusia muistoja, jahtaa vaimonsa murhaajaa.

Nolan-fakta: Kuten kaikki Nolanin elokuvat, myös Memento on saanut inspiraatiota film noir -genrestä. Hillitty värimaailma ja labyrintin lailla mutkitteleva juoni jättävät yleisön arvailemaan aivan loppuun saakka.

Ikimuistoinen repliikki: “I can’t remember to forget you.”

Miksi Memento on pakko nähdä: Memento on vaativa elokuva. Osa juonesta tapahtuu käänteisessä järjestyksessä, ja erilaiset vihjeet sekä umpikujat muuttavat jatkuvasti tarinan painopistettä. Tämän elokuvan aikana ei kannata selata somea.

Lisää Nolanilta: The Following (1998). Nolanin ensimmäinen elokuva on pienen budjetin rikostrilleri, jossa hän leikittelee niillä samoilla tarinankerronnallisilla keinoilla, jotka hän mestarillisesti esitteli katsojille myöhemmin Mementossa.

 

Christopher Nolan: The Prestige

The Prestige (2006)

Juoni lyhyesti: Kaksi kilpailevaa taikuria yrittää päihittää toisensa tempuillaan – mutta jokaisen illuusion takana on totuus, jota et halua tietää.

Nolan-fakta: Jos haluat tietää ketkä tähdet ovat kovimmassa nosteessa Hollywoodissa, katso Nolanin elokuvien näyttelijäkaarteja. The Prestige -elokuvassa pääosissa loistavat Hugh Jackman ja Christian Bale, ja lisäksi sivurooleissa nähdään myös myös Scarlett Johansson ja Nolanin onnenkaluksikin kutsuttu sir Michael Caine.

Ikimuistoinen repliikki: "Nothing is impossible, Mr. Angier. What you want is simply expensive."

Miksi The Prestige on pakko nähdä: Aivan kuten hyvässä taikanumerossa, kiinnittää Nolan huomiomme aivan muualle ja paljastaa salaisuudet silloin, kun sitä vähiten odotamme.

Lisää Nolanilta: Insomnia (2002). Nolanin hyytävässä trillerissä on niin ikään unohtumaton näyttelijäkaarti – Al Pacino, Hilary Swank sekä Robin Williams harvinaisessa pahiksen roolissa.

 

Christopher Nolan: Yön ritari

Yön ritari (2008)

Juoni lyhyesti: Gothamin kostaja Batman on pakotettu kohtaamaan kerralla kaksi superrikollista – pahamaineinen Jokeri sekä Harvey Kaksinaama.

Nolan-fakta: Heath Ledger ikuisti nimensä elokuvahistoriaan voittamalla viimeiseksi jääneestä roolistaan postuumisti parhaan miessivuosan Oscarin. Ledgerin Jokeri on yksi ikonisimmista roolisuorituksista kautta aikojen.

Ikimuistoinen repliikki: “Why so serious?”

Miksi Yön ritari on pakko nähdä: Nolan kehitti sarjakuvaelokuva-genreä täysin uuteen suuntaan synkällä ja vakavalla Batman-trilogiallaan, jonka keskimmäinen osa tämä menestyselokuva on. Heath Ledger on uskomattoman hyvä viimeisessä roolissaan Jokerina, mutta myös Christian Bale Bruce Waynen roolissa, Aaron Eckhart Harvey Dentinä sekä Maggie Gyllenhaal Rachel Dawesina ovat vaikuttavia.

Lisää Nolanilta: Batman Begins (2005) ja Yön ritarin paluu (2012), Nolanin upean Batman-trilogian alku- ja loppuosat.

 

Christopher Nolan: Inception

Inception (2010)

Juoni lyhyesti: Varas, joka pääsee livahtamaan muiden uniin, saa tehtäväkseen istuttaa ajatuksen erään liikemiehen mieleen – mutta asiat eivät etenekään suunnitelmien mukaan.

Nolan-fakta: Nolan on tunnettu kyvystään harhauttaa katsojia. Hänen tarinansa eivät liiku vain yhdellä tai kahdella tasolla, vaan ennemminkin kuudessa tai seitsemässä, ja on sinun tehtäväsi pitää silmällä niitä kaikkia. Inception on tästä täydellinen esimerkki.

Ikimuistoinen repliikki: "Dreams feel real while we’re in them. It’s only when we wake up that we realize something was actually strange."

Miksi Inception on pakko nähdä: Inception on aivojen kuntosalitreeni, yhtä monimutkainen kuin se on viihdyttäväkin. Heitä sekaan virheettömät ja ällikällä lyövät erikoistehosteet, ja lopputuloksena on yksi 2000-luvun keskeisimmistä elokuvista.

Lisää Nolanilta: Interstellar (2014). Toinen Nolanin elokuva, joka saa harmaat aivosolut liikkeelle, mutta tällä kertaa seikkailu tapahtuu avaruudessa.

 

Christopher Nolan: Dunkirk

Dunkirk (2017)

Juoni lyhyesti: Elokuvan tapahtumat alkavat tilanteesta, jossa vihollisjoukot ovat saartaneet sadoistatuhansista sotilaista koostuvat Britannian ja liittoutuneiden joukot. Merelle asti vetäytyneet sotilaat ovat rannalla loukussa vihollisen lähestyessä.

Nolan-fakta: Nolan rakastaa perinteistä elokuvaa niin paljon, että hän kieltäytyy kuvaamasta elokuviaan digitaalisesti – sen sijaan hän elokuvansa aina filmillä tai IMAX-kameroilla. Hän myös suosii elokuvissaan käytännöllisiä tehosteita, eikä Dunkirkissä käytetty juuri ollenkaan CGI:tä. Ne kaikki 6000 sotilasta jotka näet elokuvan rannoilla ovat siellä oikeasti.

Ikimuistoinen repliikki: "Seeing home doesn’t help us get there, Colonel."

Miksi Dunkirk on pakko nähdä: Ennen ensi-iltaa moni halusi puhua vain siitä, että One Direction -bändistä maineeseen nousseella Harry Stylesilla oli elokuvassa rooli. Ensi-illan jälkeen yleisöä puhututti ainoastaan enää elokuvan kohtausten järisyttävät mittakaavat (Harryn roolisuoritus oli myös muuten erinomainen).

Lisää Nolanilta: Tietenkin Tenet. Elokuvan budjetin huhutaan olevan yli 225 miljoonaa dollaria, mikä on valtava summa alkuperäiseen käsikirjoitukseen perustuvalle elokuvalle. Aivan kuten Dunkirkissä, valmistaudu yhtä syväluotaaviin yksityiskohtiin ja mahdottomalta tuntuviin toimintakohtauksiin, joista et ole voinut edes uneksia. Ellei nimesi satu olemaan Christopher Nolan, tietysti.