4.8.2020, Ajankohtaista

Kymmenen tajunnanräjäyttävää Inception-faktaa!

Juhlistamme Finnkinolla Inceptionin 10-vuotispäivää tuomalla sen takaisin valkokankaillemme 12.8. Liput näytöksiin ovat nyt myynnissä - näytöksiä myös IMAX-salissa! Jotta olet valmis liittymään Cobbin ja hänen tiiminsä seuraan yhdelle suurimmista huijauksista, voit lukea tästä 10 mieletöntä faktaa Inceptionista.

Voiko tämä olla unta? Onko Christopher Nolanin upeasta ja koukuttavasta Inception-elokuvan ensi-illasta tosiaan yli kymmenen vuotta? Vuoden 2010 jälkeen olemme nähneet vaikuttavan kattauksen Nolanin elokuvia - Yön ritarin paluu, Interstellar, Dunkirk ja viimeisimpänä näillä näkymin 26.8. ensi-iltansa saava Tenet - mutta Inception säilyttää yhä maineensa rajoja rikkovana ja laadukkaana maailmanlaajuisena elokuvasuosikkina. Juhlistamme Finnkinolla Inceptionin 10-vuotispäivää tuomalla sen takaisin valkokankaillemme 12.8. Liput näytöksiin ovat nyt myynnissä - näytöksiä myös IMAX-salissa! Jotta olet valmis liittymään Cobbin ja hänen tiiminsä seuraan yhdelle suurimmista huijauksista, voit lukea tästä 10 mieletöntä faktaa Inceptionista. Älä unohda toteemiasi!

 

 

1. Inception oli melkein kauhuelokuva

Inception julkaistiin vuonna 2010, mutta päästäksemme elokuvan alkulähteille meidän tulee palata vuoteen 2002. Tuolloin ohjaaja Christopher Nolan, joka oli juuri saanut Insomnia-trillerinsä valmiiksi, esitteli Warner Brothersille 80-sivuisen alustavan käsikirjoituksen kauhuelokuvasta, jossa varastetaan unia. Lopulta Nolan keskeytti projektin uskoen, että hän tarvitsi lisää kokemusta ohjaajana ennen kuin pystyi tarttumaan niin monimutkaiseen tarinaan. Jossain vuoden 2002 ja Tokiossa vuonna 2009 kuvattujen ensimmäisten kohtausten välillä Inceptionin juoni, jonka nyt hyvin tunnemme, sai muotonsa.

2. Japanilainen TV-kanava numeroi Inceptionin unien eri tasot

Christopher Nolan näkee paljon vaivaa erottaakseen elokuvan unitasot toisistaan. Aina suurista ympäristöjen vaihteluista - Yusufin unessa sataa jatkuvasti, Arthurin unen tapahtumat sijoittuvat yksinomaan hotelliin, ja Eamesin unessa olemme häikäisevän lumen keskellä - pieniin yksityiskohtiin asti, kuten Ariadnen poninhännälle sidottuihin hiuksiin hotellissa, elokuvasta löytyy lukematon määriä pieniä vihjeitä joiden avulla katsojia autetaan pysymään monitasoisen juonen mukana.

Japanilaisissa TV-lähetyksissä päädyttiin kuitenkin numeroimaan elokuvan jokainen unitaso televisioruudun yläkulmaan, jotta katsojat tietäisivät paremmin missä tasossa kulloinkin liikutaan. Onko tämä hyödyksi elokuvan seuraamisen kannalta, vai viekö se osan juonesta mukanaan? Mitä mieltä olet?

Finnkino Christopher Nolan Inception

3. Inceptionin hahmot ovat vertauskuva elokuvantekijöille

Elokuvan viimeisintä teknologiaa hyödyntävien varkaiden joukkoa katsoessa on selvää, että Nolan ammensi ryhmän kokoamiseen inspiraatiota niistä kokemuksista, jotka olivat hänelle jo tuttuja. Siksi Cobbin tiimin jäsenet kukin edustavat erilaista elokuvanteon vaihetta:

  1. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) on ohjaaja, joka organisoi kaiken.
  2. Saito (Ken Watanabe) on elokuvastudio, joka rahoittaa projektin.
  3. Arthur (Joseph Gordon-Levitt) on tuottaja, joka vastaa käytännön asioista.
  4. Ariadne (Ellen Page) on lavastaja, joka vastaan projektin visuaalisesta ilmeestä.
  5. Eames (Tom Hardy) on näyttelijä, jolla on monta roolia projektissa.
  6. Robert Michael Fischer (Cillian Murphy) on yleisö, jota projekti kuljettaa.

4. Inceptionin hahmojen nimissä piilee viesti

Kas tässä jotain hyvin tyypillistä Inceptionille - jos otat ensimmäisen kirjaimen Domin, Robertin, Eamesin, Ariadnen, Malin ja Saiton nimistä, saat englanninkielisen sanan DREAMS, unet. Lisää mukaan ensimmäiset kirjaimet Peterin (Robertin kummisetä ja neuvonantaja), Arthurin ja Yusufin nimistä, saat englanninkielisen sanan PAY, maksaa. Unet maksavat? Sitä ne todella tekevät, ainakin Cobbille tiimeineen.

Finnkino Christopher Nolan Inception

5. Ariadnen ja Malin nimet myös sisältävät vihjeen

Ellen Pagen esittämän arkkitehdin nimeksi annettiin Ariadne hyvästä syystä. Ariadne on kreikkalaisen mytologian kuningas Minoksen tytär. Minos loi pahamaineisen labyrintin, jonka ytimessä asui Minotaurus-niminen hirviö, joka oli puoliksi ihminen ja puoliksi härkä. Minos lähetti ihmisuhreja labyrinttiin, mutta Ariadnen rakastuessa uhriin nimeltä Theseus, auttoi tytär häntä liikkumaan labyrintissa turvallisesti antamalle hänen lankarullan, jota seuraamalla Theseus löytäisi tiensä takaisin. Varsin osuva nimi Inceptionin unilabyrinttien rakentajalle.

Elokuvan pahansuopa Mal (Marion Cotillard) kantaa nimeä, joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa ranskaksi pahaa, “mal”. Nuo ovat myös kolme ensimmäistä kirjainta ranskankielisessä sanassa “malheur”, mikä tarkoittaa epäonnea. Melko sopivaa hahmolle, joka on yhtä onneton ja eksyksissä kuin Mal.

Finnkino Christopher Nolan Inception

6. Inceptionin Édith Piaf -yhteys ulottuu syvemmälle kuin tiesitkään

Jos olet nähnyt Inceptionin, tiedät, että ranskalaislaulaja Édith Piafin legendaarinen 1960-luvun kappale Non, Je Ne Regrette Rien (“Ei, en kadu mitään”) on keskeinen musiikillinen tekijä elokuvassa - kappaletta käytetään synkronoimaan Cobbin tiimin “potkut”, joiden avulla he palaavat ryöstön eri unitasoista. Tämän lisäksi Inceptionissa on kolme muutakin Édith Piaf -yhteyttä, joista et ehkä tiennyt:

  1. Non, Je Ne Regrette Rien inspiroi Hans Zimmerin säveltämää Inceptionin tunnusmusiikkia. Kaikista Inceptionin soundtrackin kappaleista paistaa läpi Piafin kappale, aina unohtumattomista hitaista torven törähdyksistä yksittäisiin rytmikkäisiin lyönteihin asti.
  2. Non, Je Ne Regrette Rien -kappaleen pituus on 2 minuuttia 28 sekuntia. Entäs Inceptionin pituus? No, sehän on kuin sattumalta 2 tuntia 28 minuuttia.
  3. Marion Cotillard näyttelee Inception-elokuvassa Malia. Hän on myös voittanut parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinnon vuonna 2007, kyllä vain, Édith Piafin roolista.

7. Elokuvan lumilinnoitus rakennettiin (ja tuhottiin) oikeasti

Fun fact: suurimmassa osassa hittielokuvista on enemmän kuin 2000 kohtausta, joissa on käytetty visuaalisia tehosteita. Inceptionissa niitä on noin 500. Christopher Nolan käyttää visuaalisia efektejä kun ne ovat tarpeen, mutta hän suosii oikeita lavasteita ja käytännöllisiä tehosteita. Silti on uskomatonta kuulla, että näyttävä linnoitettu sairaala Eamesin lumisesta unesta rakennettiin oikeasti Kanadan Albertaan. Sen omalaatuinen ulkonäkö sai inspiraationsa Kalifornian yliopiston Geiselin kirjastosta, ja vaikka se oli ulkoisesti vaikuttavan näköinen, se oli todellisuudessa lähes käyttökelvoton, sillä alue oli poikkeuksellisesti lumeton kuvauspäivään saakka. Onneksi luontoäiti astui kuvioihin ja toi mukanaan lumimyrskyn, jolloin linnoitus ja sen räjäytys on nyt mahdollista nähdä valkokankaalla.

Huomioi myös, että jos lumilinnoituskohtaus kohtaus tuo mieleesi James Bond -elokuvan, niin on tarkoituskin. Nolan on Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvan (1969) suuri fani, ja kyseisessä leffassa nähdään myös korkealla vuoristossa oleva luminen tukikohta.

8. Easter egg: Autojen rekisterikilvet

Kuten saatat tietää, kaikissa rekisterikilvissä Amerikassa on sen osavaltion lempinimi, missä kilpi on myönnetty - esimerkiksi New Jerseyn rekisterikilvessä lukee ‘The Garden State’ eli vapaasti suomennettuna ‘Puutarhojen osavaltio’. Yusufin unessa pakun takaa-ajokohtauksen pysäytyskuvassa nähdään, että kaikilla ajoneuvoilla on sama osavaltion lempinimi: The Alternate State - Vaihtoehtoinen osavaltio - viittaus unimaailmaan, jossa he parhaillaan ovat. Myös kilvessä oleva maisema näyttää huomattavasti Cobbin alitajunnan luomalta kaupungilta.

9. Christopher Nolan ohjasi kaikki Inceptionin kohtaukset

Suurin osa isoista elokuvista käyttävät kahta kuvausyksikköä: ensimmäinen kuvaa kaikki suuret kohtaukset päänäyttelijöiden kanssa ja toinen kuvaa jäljelle jäävät avauskuvat, leikkauskohtaukset ja usein myös stunttikohtaukset. Näin tehdään tuotannon vauhdittamiseksi ja rahan säästämiseksi. Nolanin visio Inceptionista oli kuitenkin niin erityinen, ettei hän halunnut delegoida tehtäviään toiselle kuvausyksikölle vaan työskenteli itse kaikkien kohtausten ohjaajana kuvaaja Wally Pfisterin kanssa. Sitäkin vaikuttavampaa on, että jopa ilman toista kuvausyksikköä Nolan sai Inceptionin valmiiksi ajoissa ja alle budjetin.

Finnkino Christopher Nolan Inception

10. Inceptionin loppukohtaus avattuna

VARO SPOILEREITA!

Jos et ole vielä nähnyt koko elokuvaa, älä lue eteenpäin, sillä Inceptionin loppukohtaus sinun tulee kokea ensimmäistä kertaa elokuvaa katsoessasi.

Valmista? Inceptionin loppukohtauksessa kuvataan Cobbin toteemia - pyörivää hyrrää, jota hän käyttää erottaakseen, onko hän unimaailmassa vai todellisuudessa - pyörimässä kun hän kääntyy tervehtimään lapsiaan ensimmäistä kertaa vuosiin. Jos ajattelet, että hyrrä jatkaa pyörimistä, Cobb on yhä unimaailmassa. Jos uskot, että hyrrä heiluu ja kaatuu, niin hän on palannut todellisuuteen. Mutta kumpi on kyseessä?

Vuonna 2018 Michael Caine, joka näyttelee Cobbin appiukkoa, pyysi Nolania kertomaan, miten hän erottaa käsikirjoituksesta sen, mikä on unta ja mikä ei. Nolan vastasi hänelle, että kun Caine on kohtauksessa, se on todellisuutta. Cainen hahmo Professori Miles esiintyy tuossa viimeisessä kohtauksessa Cobbin ja hänen lastensa kanssa, joten tiedämme nyt, että kohtauksen tapahtumat ovat todellisuudessa.