Taideaarteita maailmalta: Van Gogh & Japan

Art History: Van Gogh & Japan

1 t 25 min  |  Taide, Event cinema  |  Ensi-ilta: 10.6.2019

Esitykset ma 10.6. (Hki Maxim, Tre, Tku, Jkl, Kuopio, Oulu) ja ke 12.6. (Hki Itis ja Maxim, Espoo Omena Lounge, Tre, Tku).

MUSEOKORTILLA 20 % alennus tästä esityksestä! (ks. linkki)

Esitys on englanninkielinen.

“Kadehdin japanilaisia”, kirjoitti Vincent van Gogh veljelleen Theolle. Dokumentin perustana olevassa Amsterdamin Van Gogh -museon Van Gogh & Japani -näyttelyssä voi nähdä miksi näin oli. Vaikka van Gogh ei koskaan vieraillutkaan Japanissa, oli maalla silti mitä syvällisin vaikutus taiteilijaan ja hänen taiteeseensa.

Van Goghia ei voi ymmärtää tajuamatta miten japanilainen taide 1800-luvun puolivälissä saapui Pariisiin ja miten merkittävä vaikutus sillä oli sellaisiin taiteilijoihin kuin Monet, Degas ja ennen kaikkea van Gogh. Hän vieraili Pariisiin avatuissa uusissa Japanin taidetta esitelleissä gallerioissa ja loi syvällisen tutkimuksen, vedosten keräilyn ja muiden taiteilijoiden kanssa käytyjen yksityiskohtaisten keskustelujen pohjalta oman kuvansa maasta. Van Goghin kohtaaminen japanilaisen taiteen kanssa antoi hänen työlleen uuden ja kiehtovan suunnan.

Van Gogh muutti Pariisista Ranskan eteläosiin, jonka hän uskoi olevan niin lähellä Japania kuin saattoi kuvitella. Sitä seuranneet tuotteliaat, mutta kuitenkin vaikeat vuodet on nähtävä sitä kontekstia vasten, jossa hän mukautti japanilaiset vaikutteet vastaamaan omaa tahtoaan ja määritteli itsensä moderniksi taiteilijaksi, jolla oli selkeitä aasialaisia edeltäjiä.

Tämä puoli van Goghin taidetta tunnetaan huonosti ja dokumentti näyttää kuinka tärkeää hänen Japanin-tutkimuksensa oli. Vierailemme Ranskan ja Hollannin ohella Japanissa tutustuaksemme siihen ainutlaatuiseen perintöön, joka niin suuresti vaikutti van Goghiin ja teki hänestä sen taiteilijan, jona hänet nykyään tunnemme.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.