NV18: Vultures

1 t 35 min  |  Jännitys, Night Visions  |  Ensi-ilta: 21.11.2018

Ikäraja: 16

Vultures a.k.a. Vargur

Huumebisnes on Islannissa todella rouheissa kantimissa, mikäli maan viime vuosien elokuva- ja tv-tuotantoja on uskominen. Vultures on tästä tuorein, kutkuttavan kylmäävä esimerkki. Henkeäsalpaavan taidokkaasti ohjattu trilleri saavuttaa kovimmilla kierroksillaan sävyjä, jotka muuttavat sen liki kauhuelokuvaksi.

Pinnaltaan elokuva voisi hyvin istua puhkikaluttuun Nordic Noir -muottiin. Jo ensi minuuteilla käy kuitenkin selväksi, etteivät Beckit ja Wallanderit tässä maailmassa kauaa sätkisi. Vastaavaa jääkylmää tunnelmaa ja palan kurkkuun nostattavaa intensiteettiä ei saavuttanut edes David Fincher The Girl with the Dragon Tattoo -versioinnissaan.

Juonen ytimessä ovat veljekset Erik ja Atli, joiden yhteinen kurimus saa alkunsa näpeistä luisuvasta kokaiinikeikasta. Marssipulverin vatsassaan Reykjavikiin tuonut kuriiri ei saa pinnistettyä paketteja ulos elimistöstään. Kun piinaavat odotuksen tunnit muuttuvat päiviksi, verkko veljesten ympärillä alkaa kiristyä. Yhtäältä nurkkaan ahdistavat satsia odottavat diilerit, toisaalla hiostavat palaneen käryn haistaneet poliisit. Päätös on vielä sotkuisempi kuin asetelma antaisi olettaa.

Valokuvaajataustainen esikoisohjaaja Borkur Sightorsson on aiemmin tehnyt musiikkivideoita ja Loukussa-hittisarjaa. Tuottajana taustatukea on tarjoillut Islannin kansainvälisesti menestyneimpiin nykyelokuvantekijöihin lukeutuva Baltasar Kormakur (101 Reykjavik, Everest, Adrift). Vaikka tuottajan kovimmat meriitit ovat kallellaan valtavirtaan, Vultures on genre-elokuvaa puhtaimmassa muodossaan.

Ohjaus: Borkur Sightorsson

Rooleissa: Gisli Örn Gardasson, Baltasar Breki Samper, Marijana Jankovic, Anna Prochniak, Runar Freyr Gislason

Islanti 2018

Kieli: islanti, englanti; englanninkielinen tekstitys

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.