NV18: Lords of Chaos

1 t 52 min  |  Draama, Jännitys, Night Visions  |  Ensi-ilta: 21.11.2018

Ikäraja: 18

Norjalaisen black metalin 1990-luvun kukoistuskausi on suorastaan huutanut elokuvatulkintaa. Haasteen ottaa viimein vastaan ruotsalainen Jonas Åkerlund, joka on paitsi Hollywood-kaliiberin ohjaaja, myös kovan linjan metallibändi Bathoryn ex-rumpali.

Oslolainen Euronymous, oikealta nimeltään Øystein Aarseth (Yksin kotona -tähden veli Rory Culkin), etsii vastikään perustamalleen Mayhem-bändille uutta solistia. Keulakuvaksi löytyy nuori Per Yngve Ohlin, mutta taiteilijanimellä Dead tunnetun sekopään kuuppa ei kestä ja hän tappaa itsensä.

Euronymous käyttää itsemurhaa markkinointikikkana nostaakseen Mayhemin pisteitä norjalaisessa black metal -skenessä. Satanistisella nihilismillä leikittelyllä sekä kirkolle ja valtiolle vittuilulla on kuitenkin odottamattomia seurauksia. Basisti Varg Vikernes liittyy bändiin ja ottaa Euronymousin luoman filosofian turhan kirjaimellisesti. Loppu on historiaa.

Lords of Chaos sukeltaa Mayhemin historiaan lähteinään samanniminen kirja, haastattelut ja poliisin tutkintapöytäkirjat. Lopputulos kuvaa kiehtovasti kuumottavan alakulttuurin kasvua ja sitä, miten pitkälle ihmiset ovat valmiita seuramaan mustan metallin synkkää maailmankuvaa.

Åkerlund ei heristä sormea tai pidättele iskujaan. Leppoisasti alkava elokuva muuttuu loppua kohden rajuksi kasvutarinaksi, jonka ulottuvuudet eivät rajoitu metalliskeneen. Dramaturgisesti hiotusta paketista nauttiminen ei vaadi edes black metal -koulun perusopintoja.

Ohjaus: Jonas Åkerlund

Rooleissa: Rory Culkin, Emory Cohen, Anthony De La Torre, Jack Kilmer, Valter Skarsgård, Sam Coleman, Sky Ferreira, Jonathan Barnwell

Britannia / Ruotsi 2018

Kieli: englanti, ei tekstitystä

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.