Taideaarteita maailmalta: Klimt & Schiele - Eros ja Psykhe

1 t 30 min  |  Taide, Event cinema  |  Ensi-ilta: 5.11.2018

Esitykset Finnkinolla ma 5.11. klo 17.30 (Hki, Tre, Tku, Jkl, Kuopio, Oulu) ja ke 7.11. klo 14.30 (Hki, Tre, Tku, Omena Lounge).

Esitys on englanninkielinen, tekstitys suomeksi.

1918. Ensimmäisen maailmansodan tykkien pauhun vetäessä viimeisiään kulta-aika tulee päätökseen Keski-Euroopan sydämessä Wienissä. Itävalta-Unkarin imperiumin hajoaminen käynnistyy. Lokakuun 31. päivän iltana Egon Schiele kuolee sänkyynsä kotonaan 20 miljoonaa ihmistä tappaneeseen espanjantautiin. Hän kuolee katsoen näkymätöntä pahaa kasvoihin sillä ainoalla tavalla, jolla hän voi sen tehdä: maalaamalla. Hän on 28-vuotias. Vain muutamaa kuukautta aiemmin Wienin Secessionsgebäuden pääsali oli toivottanut hänen 19 öljymaalaustaan ja 29 piirrostaan tervetulleiksi. Se oli hänen ensimmäinen menestyksekäs näyttelynsä, uuden, ihmiskunnan levottomuutta ja toiveita kuvaavan maalaustyylin ylistys. Hänen opettajansa ja ystävänsä Gustav Klimt oli kuollut muutamia kuukausia aiemmin. Vuosisadan vaihteesta lähtien Klimt oli perustavanlaatuisesti muuttanut käsitystämme taiteesta ja perustanut uuden ryhmän, sesessionistit.

Dokumenttielokuva Klimt & Schiele - Eros ja Psykhe palauttaa mieleemme erityislaatuisen aikakauden, taiteen, kirjallisuuden ja musiikin maagisen hetken, jolloin uudet aatteet levisivät, Freud löysi ihmismielen vietit, ja naiset alkoivat vaatia itsemääräämisoikeutta. Aikakausi, joka toi julki itsetunnon syöverit, joissa yhä tutkimme itseämme.

Dokumentti vie viiteen näyttelyyn:

- Wien 1900. Klimt - Moser - Gerstl - Kokoschka (Leopold Museum);

- Egon Schiele. The Jubilee Show (Leopold Museum);

- Gustav Klimt (Leopold Museum);

- Beyond Klimt. New Horizons in Central Europe (Belvedere);

- Stairway to Klimt. Eye to Eye with Klimt & Nuda Veritas (Kunsthistorischesmuseum)

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat