Shock Wave

Chai dan zhuan jia

1 t 59 min  |  Toiminta, Jännitys  |  Ensi-ilta: 27.7.2018

Vuoden iskevimpiin ja intensiivisimpiin toimintatrillereihin lukeutuva Shock Wave on vastustamattoman vetävä yhdistelmä Die Hard - Koston enkeliä ja modernin Hongkong-actionin 1980- ja 90-lukujen mestariteosten herkullisimpia elementtejä. Myös katastrofielokuvan perinteiset ainekset asettuvat hienosti ja hallitusti osaksi pulssia nostattavaa kokonaisuutta.

Keskushenkilö on J.S. Cheung (Andy Lau), peitetehtävissä kannuksensa hankkinut sankaripoliisi, joka on ylennetty pommiryhmän päälliköksi. Kylmähermoisen miehen pahin painajainen käy toteen pian virkanimityksen jälkeen: sankarille kaunaa kantava rikollispomo iskee Hongkongissa maailman vilkkaimmin liikennöityyn alikulkutunneliin, lataa sen täyteen räjähteitä ja uhkaa tehdä selvää sadoista jumiin jääneistä sivullisista.

Virkavaltaa edustavaksi neuvottelukumppaniksi rikollisille kelpaa vain ja ainoastaan Cheung. Hänen harteillaan lepää lopulta vastuu sadoista ihmishengistä sekä siitä sanoinkuvaamattomasta katastrofista, jonka tunnelin romahduttaminen räjähteillä saisi aikaan.

Shock Wave kohosi Hongkongissa viime vuoden toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi ja nostatti samalla ohjaajansa Herman Yaun uran täysin uuteen nousuun. 1980-luvun lopulla elokuvien kuvaajana työnsä aloittanut Yau on ohjannut toistaiseksi yli 60 pitkää elokuvaa, ja Shock Wavessa hän pääsi operoimaan uransa suurimmalla, noin 20 miljoonan euron budjetilla. Resurssit näkyvät ja kuuluvat valkokankaalla, ja elokuvasta myös kasvoi Yaun kaikkien aikojen suurin kassamenestys.

Shock Waven kineettisen toiminnan toteuttamisessa ohjaajalle parasta mahdollista taustatukea tarjoilee Dion Lam, alansa kansainvälisiin huippuihin lukeutuva toimintakoreorafi ja stunt-koordinaattori (mm. Spider-Man 2, Matrix-trilogia).

Pääosassa varmaotteista työtä tekevä karismaattinen Andy Lau on lähes sadan pääroolin supertähti ja pop-idoli, jonka talouslehti Forbes on nostanut kuluvalla vuosikymmenellä kuudesti China Celebrity 100 -listan kärkijoukkoon. Listan ykkössijalle Lau kohotettiin vuonna 2011, jolloin Forbesin länsijulkkisten listan kärkikolmikkoon valikoituivat Lady Gaga, Oprah Winfrey ja Justin Bieber.

Suomessa parhaiten Infernal Affairs -gangsteritrillereistä tunnettu Lau on työskennellyt urallaan liki kaikkien Aasian arvostetuimpien nykyelokuvantekijöiden (mm. Wong Kar-wai, Zhang Yimou, Tsui Hark, Johnnie To, Ringo Lam) ohjauksessa, vastanäyttelijöinään mm. Jackie Chan, Jet Li ja Chow Yun-fat.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.