NV17: Finlandia-gaala: Lain ulkopuolella

1 t 24 min  |  Jännitys, Night Visions  |  Ensi-ilta: 22.11.2017

Paul Verhoevenin Elle (2016) palautti mieliin, että raiskauksen ja koston teemoista voi tehdä älyllisesti haastavaa elokuvaa. Ville Mäkelän väkevän esikoiselokuvan nähneille tämä ei ole uutinen.

Night Visionsin tämän syksyn Finlandia-gaalaelokuva Lain ulkopuolella on kotimaisen rikoselokuvan unohdettu helmi, jonka tiivis ohjaus ja jämäkät moraaliset pohdinnat ovat kestäneet aikaa. Takaumana etenevä elokuva alkaa oikeussalista, jossa opettaja Sakari Nevanen (ohjaajan isoveli Taneli Mäkelä) istuu odottamassa tuomion julistamista.

Palataan alkupisteeseen: Nevasen vaatekaupan myyjänä työskentelevä vaimo Saara (Pirjo Luoma-aho) pyytää miestään hakemaan hänet töistä, koska kaupalla pyörinyt häirikkö Antti Kaironen (Antti Litja) pelottaa. Sakari viittaa kintaalla vaimonsa huolelle, kohtalokkain seurauksin.

Kaironen raiskaa Saaran. Vaimon särkevä teko ei tunnu oikeusjärjestelmää hetkauttavan, mutta syyllisuuden kalvama Sakari ja Saaran kuumaverinen veli Jari (Kari Heiskanen) eivät voi antaa teon jäädä rankaisematta.

Olli-Pekka Parviaisen (Jussin veljen) kehittämä tarina ei mässäile, vaan kuvaa viileästi oikeusjärjestelmän puutteita sekä syyllisyyden ja häpeän ankaria teemoja. Ohjaaja tavoitteli Kairosen rooliin Pentti Siimestä, ”miestä, jota kukaan ei voisi mieltää raiskaajaksi”. Tämä kieltäytyi, mutta toinen legenda otti haasteen vastaan. Synkimmässä roolissaan komediaikoni Antti Litja osoittaa hyytävästi kykynsä eläytyä myös sairaan mielen liikkeisiin.

”Käsikirjoittaja Olli-Pekka Parviainen on lähestynyt raiskauksen ympärille kietoutuvaa tarinaa harvinaisen monisyisellä tavalla, joka ei ole missään nimessä yksioikoinen” - Pertti Lumirae / Suomen Sosialidemokraatti

”Elokuva, jota katsoo tekijöiden osaamista ihastellen” - Ywe Jalander / Suomen Kuvalehti

”Elokuva ei vesitä tarinaansa liialla tunnevaltaisuudella. Kurinalaisuus on suorastaan hämmästyttävää esikoisohjaajalta” - Reijo Noukka / Aamulehti

”Taneli Mäkelä on täydellinen perisuomalaisen umpimielisenä miehenä, jonka paineet murtuvat räjähtämällä. Kari Heiskanen tekee toistaiseksi parhaan elokuvaroolinsa vihan kalvamana kyynikkona. Antti Litjaa alkaa vihata melkeinpä oikeasti, ja Pirjo Luoma-aho on vakuuttava naisena, jolle kaikki miesten teot aiheuttavat kärsimystä.” - Antti Lindqvist / Katso

Ohjaus: Ville Mäkelä

Ikäraja: 16

Kieli: suomi, englanninkielinen tekstitys

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.