Taideaarteita maailmalta: Caravaggio

Art History: Caravaggio

1 t 25 min  |  Taide, Event cinema  |  Ensi-ilta: 23.4.2018

Caravaggio – The Soul and the Blood

Esitys on puhuttu italiaksi ja tekstitetty englanniksi. EI SUOMENKIELISTÄ TEKSTITYSTÄ.

Michelangelo Merisi da Caravaggion matka halki elämän, maalausten ja kamppailujen. Valot ja varjot, vastakohdat ja ristiriitaisuudet, nerous ja vakavamielisyys luonnehtivat Caravaggion elämää ja taidetta. Aikalaiset eivät aina rakastaneet vallankumouksellista taiteilijaa. Hän matkusteli ympäri Italiaa etsimässä onnea tai ehkä itseään, paeten matkalla kohtaamiaan vihollisia Milanossa, Venetsiassa, Roomassa, Napolissa, Maltalla ja Sisiliassa. Hänen kuolemaansakin liittyy epäonnea. Hän kuoli Porto Ercolessa, vain askeleen päässä Roomasta ja pelastuksesta.

Johtavan Caravaggio-asiantuntijan Roberto Longhin (1890-1970) mukaan taiteilijan töitä on tulkittava suorassa yhteydessä hänen elämänvaiheisiinsa, löytäen mestariteoksista kaikuja henkilökohtaisista kokemuksista.

Dokumentti liikkuu kahdella tasolla:

- Asiantuntija-analyysi pääteoksista uran alkuvaiheilta (Bacchus, Poika ja hedelmäkori) Rooman-kauden kautta (Korttihuijarit, Pyhä Katariina Aleksandrialainen, Judit leikkaa Holoferneen pään irti) viimeisiin töihin (esimerkiksi Daavid ja Goljatin pää).

- Valokuvaukselliset kohtaukset, joihin liittyy Caravaggion itsensä ääni, tuovat mieleen taiteilijan elämän ja tilanteet, joissa taulut syntyivät. Hedelmäkori, musiikki-instrumentti, miekka, vankikopin kalterit jne. Valaistuksen ja elokuvallisten keinojen avulla luodut tunteisiin vetoavat ja ajatuksia herättävät tuokiokuvat auttavat katsojaa pääsemään syvälle Caravaggion psyykeeseen ja sieluun sekä tuntemaan empatiaa hänen impulsseihinsa ja pelkoihinsa.

Esitykset ma 23.4. klo 17.30 (Hki, Tre, Tku, Jkl, Kuopio, Oulu) ja ke 25.4. klo 15.00 (Hki, Tre, Tku sekä Omena Lounge). HUOM! Suuren suosion vuoksi nyt myös LISÄNÄYTÖS Maximissa ma 28.4. klo 18.10.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.