Season 17: I Am Not Your Negro

1 t 35 min  |  Dokumentti  |  Ensi-ilta: 30.3.2017

Kirjailija James Baldwin tuskin aavisti uutta kirjaa ideoidessaan, että 30 vuotta myöhemmin hänen raakileeksi jääneestä teoksestaan syntyisi ylistetty dokumenttielokuva ja iskevä rotuerottelun kritiikki.

Oscar-ehdokkuuden ja useita palkintoja kahminut I Am Not Your Negro on Raoul Peckin terävän ajankohtainen dokumentti rasismista ja kansalaisoikeusliikkeestä. Elokuva käyttää rankanaan Baldwinin sanoja, erityisesti 30-sivuiseksi jäänyttä kirjaluonnosta. Jos Baldwin ei olisi sairastunut AIDS:iin, hänen kirjastaan Remember This House olisi ehkä kasvanut värisyttävä tositarina kolmesta murhatusta oikeustaistelijasta; Martin Luther King Juniorista, Medgar Eversistä ja Malcolm X:stä.

Kirjaa ei tullut, mutta tuore elokuva on kuin Peckin ja Baldwinin käsien läpsäys, joka resonoi tekijöitään suurempana. Omakohtaisen tekstin, Samuel L. Jacksonin kertojanäänen ja arkistopätkien yhdistelmä tuo valkokankaalle neljän vaikuttajan teot ja aatteet. Elämäntarinoiden kautta aukeaa niin rotukysymysten ongelmallisuus kuin taisto, joka #BlackLivesMatter:in aikana jatkuu yhä.

Susanna Peltonen

Raoul Peck: I Am Not Your Negro. USA / France / Belgium / Switzerland 2017. Käsikirjoitus/Script: James Baldwin * Kuvaus/DOP: Henry Adebonojo, Bill and Turner Ross * Leikkaus/Editor: Alexandra Strauss

Kieli: englanti / Tekstitys: ruotsi

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.