NV16: The Zodiac Killer

1 t 27 min  |  Kauhu, Night Visions  |  Ensi-ilta: 9.11.2016

Tom Hanson: The Zodiac Killer

Vapise, David Fincher! Nyt valkokankaalle palaa se definitiivisin versio San Franciscoa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa piinanneen Zodiac-sarjamurhaajan tarinasta. Eikä sen kuvaamiseen tarvittu studiomiljoonia, vaan suoraselkäinen motivaatio, oikea ajoitus ja intomieli.

Tom Hansonin luomuksessa nämä kaikki olivat kohdallaan. Pizza Man -ravintolaketjun omistaja päätyi elokuvantekijäksi yhdestä ainoasta syystä: hän aikoi saada Zodiacin kiinni. Elokuva juostiin kasaan pikavauhtia ja junailtiin ensi-iltaan San Franciscossa keväällä 1971, kun tappaja oli vielä aktiivinen.

Hanson apujoukkoineen päivysti ensi-iltateatterissa täydessä valmiudessa odottamassa murhaajan saapumista. Jahtia vauhdittamaan hankittiin Kawasakin sponsorimoottoripyörä. Arvontaan osallistuakseen katsojien oli annettava käsialanäyte teatterihenkilökunnalle. Tätä verrattiin julkisuuteen vuodettuihin Zodiacin kirjoituksiin. Vaan eipä tärpännyt.

Itse elokuva on monin tavoin kiehtovasti tärähtänyt oman aikansa kuva. Autenttisuutta vakuuttelevan introtekstin on kirjoittanut Zodiacilta tappouhkauksia saanut San Francisco Chroniclen toimittaja Paul Avery. Lopputulos sekoittaa faktaa fiktioon täysin sumeilematta. Osa valkokankaan veriteoista tapahtuu juuri siten kuin itse Zodiac ne aikoinaan teki. Murhia säestävä free jazz virittää tunnelmia entistä kummallisemmille taajuuksille. Yleisilmapiiri on niljakas ja hikinen.

Elokuvan upea, juuri valmistunut 4k-restauroitu versio saapuu Helsinkiin suoraan Austinin Fantastic Festiltä.

Rooleissa: Hal Reed, Bob Jones, Ray Lynch, Tom Pittman, Frank Sanabek, Ed Quigley, Dion Marinkovich

KIELI: englanti, ei tekstitystä

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.