NV16: Finlandia-gaala: Routasydän

1 t 23 min  |  Jännitys, Sci-fi, Night Visions  |  Ensi-ilta: 9.11.2016

Tuomas Sallinen: Routasydän

Tuomas Sallisen visiossa lähitulevaisuuden Suomi on pahasti kriisiytyneen EY:n jäsen, jossa vaeltaa satojatuhansia itärajan takaa maahan tunkeutuneita pakolaisia. Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaita pakkosiirretään länteen ja etelään. Itsenäisen maan puolesta taistelevat sissit iskevät metsistä hallituksen ja EY:n joukkojen kimppuun.

Kaaoksen keskellä joensuulainen opettaja Aarno Holvisalo (Mats Långbacka) pakkaa lapsensa (Konsta Väänänen ja tuleva pop-tähti Reeta-Leena Korhola) autoon ja ajaa isänsä metsämökille. Seuraan tarttuvat salaperäinen nainen (Katja Kiuru) ja karu maalaisisäntä (Raimo Grönberg). Sissipäälikön (Jarmo Mäkinen) miesten hyökätessä kimppuun, yliopistomiehen on mietittävä uusiksi suhteensa väkivaltaan.

Jenkkityylisellä Walker-poliisisarjalla (1989-90) nimeä hankkineen Tuomas Sallisen esikoiselokuvan juuret olivat hänen 1970-luvun energiakriisin ympärille kirjoittamassaan tarinassa. Aulis Sallisen sellistipoika versioi käsikirjoitusta moneen kertaan, kunnes se taipui hyödyntämään Suomen EY-jäsenyydestä käytyä kiivasta keskustelua.

Legendaarisen Filmnoirin tuottama Routasydän on suomalaisen actionin unohdettu helmi, jonka reipas väkivalta ja tyly mentaliteetti vievät sen kauas kotimaisen elokuvan valtavirrasta. Yliampuva EU-painajainen tuntuu natisevassa nyky-Euroopassa vähintään yhtä kuumottavalta kuin valmistuessaan.

”Tuomas Sallisen tarina on herkullinen, ja mollbergilaisesti sanottuna pelottavan ajankohtainen, suorastaan ylevä ja sanomallinen!” - Olli Manninen / Iltalehti (5.3.1993)

"Sallisen ohjaustyö on äärimmäisen luistavaa. - - - Routasydän liittyykin muutamien yksittäisten kuviensa kautta peckinpahilaisen aggressioiden kuvaamisen perinteeseen." - Tommi Aitio / Ruotuväki (5/1993)

Rooleissa: Mats Långbacka, Katja Kiuru, Jarmo Mäkinen, Raimo Grönberg, Eeva Litmanen, Matti Onnismaa, Konsta Väänänen, Reeta-Leena Korhola, Seppo Maijala

KIELI: suomi, ruotsinkielinen tekstitys

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.