R&A 16: Baden Baden

1 t 34 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 16.9.2016

Rachel Langin (s. 1984) esikoispitkä, pääosin rajakaupunki Strasbourgiin sijoittuva Baden Baden on eräänlainen keskieurooppalainen versio slacker-elokuvasta, jossa haahuilevalle päähenkilölle ei näennäisesti tapahdu mitään. Tyylilajina on salakavalasti huumoriaan tarjoileva komedia.

Tarina käynnistyy elokuvan kuvauksista, joihin kuskiksi on palkattu ilmeisen epäpätevä Ana (Salomé Richard). 26-vuotias, shortseissa ja topissa vaeltava nainen ei ole mikään uraohjus, ja miessuhteidenkin kanssa on vähän niin ja näin.

Ottaakseen vastuuta edes jostain Ana alkaa remontoida sairaalassa toipuvan isoäitinsä kylpyhuonetta. Se tuo hänen elämäänsä hetkellisen päämäärän. Monien eurooppalaisten nuorten tavoin Ana ei ole sidottu yhteen kaupunkiin tai edes maahan. Liikkumisen vapaus ja avoin tulevaisuus tuovat epävarmuutta, mitä korostavat kuvailmaisussa toistuvat arkkitehtoniset linjat, joissa on Anan syvästi kaipaamaa ryhtiä.

Elokuva sai ensi-iltansa Berlinalen kokeellisessa Forum-sarjassa, ja sen kerronnassa onkin virkistävää spontaanisuutta. Anan hahmossa voi nähdä piirteitä esimerkiksi Girls-sarjan nuorista naisista ja Greta Gerwigin hahmoista elokuvissa Frances Ha (R&A 2013) ja Mistress America (Season Film Festival 2016).

MARJO PIPINEN

Kieli: ranska, englanti / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.