R&A 16: Louder Than Bombs

1 t 49 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 16.9.2016

Norjan lahjakkaimman nykyohjaajan Joachim Trierin englanninkielisessä debyytissä puhuminen ottaa aikansa.

Isabelle (Isabelle Huppert) oli kuuluisa sotavalokuvaaja, joka asetti työn perheen edelle. Vanhemmasta pojasta Jonahista (Jesse Eisenberg) tuli kyyninen älykkö. Nuorempi Conrad (Devin Druid) ei ole koskaan kuullut totuutta siitä, miten Isabelle kuoli.

Elämä ei voi edetä, ennen kuin Gabriel Byrnen esittämä opettaja-isä Gene kääntää katseensa peiliin. Kohtaamisen hetki lähestyy väistämättä, sillä Isabellesta on tulossa New York Timesiin iso juttu, jossa kirjoittaja aikoo kertoa vaietun totuuden.

Valokuvassa ei ole kyse vain siitä, mitä siinä näkyy, vaan vähintään yhtä paljon siitä, mitä rajataan ulos. Tämä Isabellen kuvausfilosofinen periaate on myös Joachim Trierin ensimmäisen englanninkielisen elokuvan kaikenkattava teema. Trier antaa katsojan pohtia, mitä hän jättää kertomatta. Näkökulmat vaihtuvat kuin varkain.

Louder Than Bombsin sensibiliteetti on enemmän ranskalainen kuin amerikkalainen, ja tyylissä yhdistyvät Atlantin molempien rantojen ibsenmäisimmät puolet. Jotain estetiikasta kertoo se, että elokuvan nimi on viittaus ohjaajan suosikkiyhtyeen The Smithsin kokoelmalevyyn. Perhedraama on kuin hitaasti räjähtävä pommi.

PEKKA LANERVA

Kieli: englanti, ranska / Tekstitys: suomi, ruotsi

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.