R&A 16: Kuun metsän Kaisa

1 t 21 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 16.9.2016

»En minä mitään muista.» Kolttasaamelainen Kaisa Gauriloff naurahtaa, kun nuori kirjailija Robert Crottet pyytää häntä kertomaan tarinoita. He istuvat Kaisan mökissä Inarijärven rannalla joskus 1930-luvulla, ennen toista maailmansotaa. Ympärillä vaeltavat porolaumat ja revontulet loimuavat. Lapin luonnosta kumpuavat tarinat, joita Kaisa alkaa kertoa. Robert kokoaa ne kirjaksi.

Sveitsiläis-venäläinen Robert oli potenut tuberkuloosia sveitsiläisessä parantolassa ja nähnyt unia pohjoisesta kansasta, joka kutsui häntä. Alkoi pitkä matka, jolta ei ollut paluuta. Perheensä menettänyt Robert löysi Kaisasta äitihahmon, vietti pitkiä aikoja Lapissa ja tuki koltteja myös Lontoosta käsin, jonne toinen maailmansota hänet viskasi. Kaisan kokemukset linkittyvät kolttien historiaan ja maailmanpolitiikan käänteisiin, joilta edes pieni pohjoinen kylä ei välttynyt.

Tarinankerronnan perinne elää suvussa, sillä Kaisa oli Kuun metsän Kaisa -dokumentin ohjaajan Katja Gauriloffin äidinäidinäiti. Crottetin vuosina 1930–1970 kuvaamista 16 mm:n nauhoista, äänitteistä ja sadunomaisesta animaatiosta syntyy kokonaisuus, joka on monitasoinen kuin elämä itse. Harva suomalainenkaan tuntee kolttien tarinoita ja kärsimyksiä toisen maailmansodan aikana. Kolttien elämäntapa lähes hävisi, kun he menettivät sekä poronsa että kotinsa ja joutuivat evakkoon.

Koettelemukset eivät musertaneet Kaisan hymyä. Hän jaksoi uskoa elämään ja luontoon, rakkaisiin eläimiin ja ihmisiin.

ANNA-SOFIA JORO

Kieli: koltansaame, ranska, suomi / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.