R&A 16: Hymyilevä mies

1 t 33 min  |  Rakkautta&Anarkiaa, R&A / Kotim.elokuvan vko  |  Ensi-ilta: 16.9.2016

»Otellaan ja katellaan sitte», on Olli Mäen vastaus kysymykseen tunnelmista ennen Helsingissä vuonna 1962 järjestettävää Mäki vs. Moore -matsia. »Kokkolan leipuri» oli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi nyrkkeilemään ammattilaisten MM-ottelussa. Ohjaaja Juho Kuosmanen ja Mäkeä esittävä Jarkko Lahti rakentavat julkisuudessa vaatimattomasti esiintyvästä nyrkkeilijästä omapäisen ja velmun hahmon, joka hakkaa päälle kehässä ja onnistuu pudottamaan painoaan seitsemän kiloa yhden kuukauden aikana. Toisaalta Olli hihittelee mainoskuvauksissa ja tajuaa kesken lehdistötilaisuuden olevansa rakastunut. Olli vaikuttaa mieheltä, joka mieluummin keskittyisi yhteen asiaan kerrallaan. Kisojen alla mielessä päällimmäisenä sattuu olemaan hymyilevä nainen, Ritva.

Vaikka Oona Airolan esittämä Ritva on harvoin kohtausten päähenkilö, hänen positiivinen ja maanläheinen läsnäolonsa tuntuu elokuvassa vahvasti. Pörröhiuksinen nuori nainen asettaa kisahulinan inhimillisiin ja koomisiin mittasuhteisiin. Hän väistyy kuitenkin mukisematta taka-alalle, sillä tyttöystävälle ei selvästikään ole tilaa, kun paineiden alla tiuskiva valmentaja ja kuvausryhmä leipovat Mäestä Suomen uutta kansallissankaria.

Sympaattisten päähenkilöiden lisäksi tositapahtumien innoittamassa Hymyilevässä miehessä vaikutuksen tekee 16 mm:n filmille tehty mustavalkokuvaus, joka näyttää palan sitä Helsinkiä, joka on säilynyt melko muuttumattomana 1960-luvulta saakka. Hymyilevä mies sai tänä vuonna Cannesissa Un Certain Regard -palkinnon.

KATRI TENHOLA

Kieli: suomi / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.