Taideaarteita maailmalta: Leonardo da Vinci

Art History: Leonardo da Vinci

1 t 21 min  |  Taide, Event cinema  |  Ensi-ilta: 6.6.2016

Leonardo da Vinci - Nero Milanossa

Leonardo da Vinci vietti 1400-luvun lopussa 18 vuotta Milanossa Il Moroksi kutsutun Ludovico Sforzan hovissa. Se oli taiteilijan elämässä pitkä ja tärkeä vaihe, joka jätti lähtemättömän vaikutuksensa kaupunkiin. Milano osoitti vuonna 2015 kunnioitustaan Leonardoa kohtaan järjestämällä laajan näyttelyn Palazzo Realessa. Dokumentti Leonardo da Vinci - Nero Milanossa perustuu näyttelyyn, yhdistäen haastatteluja ja näyttelyn kuvitusta kertoessaan taiteilijan tarinan ja aarteista, jotka hän jätti jälkimaailmalle.

Näyttelyn kuraattori Petro Marani toivottaa katsojat tervetulleiksi Louvresta näyttelyyn lainatun La Belle Ferronnière -taulun äärellä. Hän kertoo muun muassa syistä miksi Leonardo matkusti pohjoiseen, taiteilijan unelmasta kypsyyden saavuttamiseksi, muotokuvataiteesta, piirtämisen taidosta, kaupungissa säilyneistä teoksista sekä niistä teoksista, jotka ovat sinne palanneet. Leonardon vaiheisiin Milanossa liittyvillä paikoilla, kuten Piazzo della Scalalla sijaitsevan muistomerkin äärellä ja Tiede- ja teknologiamuseossa kuvatut asiantuntijakommentit täydentävät Maranin esittelyä. Claudio Giorgione analysoi Leonardoa tiedemiehenä ja Richard Schofield arkkitehtina. Daniela Pizzagalli johdattaa katsojat Sforzan hoviin ja Maria Teresa Fiorio kertoo mestarin oppilaista.

Haastattelujen lisäksi dokumantissa on myös näyteltyjä jaksoja, joissa näyttelijät Cristiana Capotondi, Alessandro Haber, Gabriella Pession ja Nicola Nocella esittävät Leonardon Milanon elämään kuuluneita huomattavia historiallisia henkilöitä autenttisilla tapahtumapaikoilla, kuten Bicocca degli Arcimboldi -palatsissa ja Santa Maria delle Grazie -kirkossa. Heitä ovat muun muassa Ludovico il Moro, Beatrice d'Este, Cecilia Gallerani ja Salaì. Heidän avullaan dokumentti valottaa Leonardoa ihmisenä kaupungin ja taidehistorian legendaarisessa vaiheessa.

    

Näytösajat ja liput

Katso myös » Omat näytökset!

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.