R&A 15: Tunteiden temppelit

1 t 22 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 17.9.2015

Veteraanidokumentaristi Jouko Aaltonen tekee kunniaa elokuvateattereille ja niissä työskenteleville. Esitystoiminta on käsityöläisyyttä ja usein sukupolvelta toiselle siirtyvää perheyrittämistä. Itse teatteri on suurten tunteiden temppeli. Peter von Bagh kertoo elokuvan tuovan lohtua toisesta paremmasta todellisuudesta, jossa kaikki on paikallaan.

Elokuvateattereissa on pantu alulle lukuisia lapsia. Toisaalta niissä on menehtynyt ihmisiä konehuoneen räjähdyksessä tai Neuvostoliiton pommien pudotessa lastennäytöksen lippujonoon. Valkokankaan vetovoima on ollut niin suuri, että näytöksiin on kävelty pakkasessa pitkiä matkoja ja saliin on yritetty salaa ikkunoista tai ilmastointikanavia pitkin ryömimällä.

Televisio ja kuvanauhurit tappoivat teattereita. Legendaarisin kaikista, Kinopalatsi jyrättiin skandaalimaisesti maan tasalle. Riihimäen Sampo, Vehmaan Kuva-Tähti, Lappeenrannan Nuijamies ja Kuopion Kuvakukko ovat vielä hengissä. Mutta Kultaisessa Lyhdyssä palvotaan nykyisin Jehovaa, Adlonissa paukkuvat kuntosalilaitteet ja Ritzissä biljardipallot. Aki Kaurismäki kuitenkin toteaa dokumentissa, että elokuvateatterit kaikesta huolimatta säilyvät, koska katsominen on sosiaalinen tapahtuma.

-Jouni Hokkanen

Kieli: suomi / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.