R&A 15: The Treasure

1 t 29 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 17.9.2015

Metallinpaljastin ulisee kuin helvetinkone merkiksi siitä, että maa kätkee sisäänsä jotakin Islazin kylässä sijaitsevassa puutarhassa. Romanialainen ilta tummuu yöksi, mutta Costi (Cuzin Toma) ja Adrian (Adrian Purcarescu) jatkavat kaivamista. Bukarestissa naapureina asuvat miehet ovat tulleet etsimään aarretta, jonka Adrian uskoo isoisoisänsä haudanneen. Kansalliseksi perinnöksi katsottavat esineet pitäisi ilmoittaa poliisille, mutta löytöpalkkio olisi laiha lohtu talousvaikeuksien kanssa kamppailevalle kaksikolle. Costin pojalleen iltasaduksi lukemasta Robin Hoodista muodostuu allegoria koomisia piirteitä saaville pimeäpuuhille.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Corneliu Porumboiun elokuvassa kaivetaan aarteen ohella esiin Romanian historiaa. Keskeiset ”toimintakohtaukset” on sijoitettu Islaziin, joka tunnetaan vuoden 1848 Valakian vallankumouksesta. Myös kommunistien valtakausi ja Ceaușescun syrjäyttänyt kansannousu liittyvät tarinaan kätketystä aarteesta.

Pitkistä ja staattisista kohtauksista rakentuva The Treasure on minimalistinen jännitysnäytelmä olematta varsinaisesti jännityselokuva. Tunnelmaa ei luoda musiikilla – kunnes vasta lopussa, jolloin elokuvassa soi Laibachin versio kasarihitistä Live Is Life.

-Tii Starck

Kieli: romania / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.