R&A 15: Pasolini

1 t 26 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 17.9.2015

Pier Paolo Pasolinin (1922–75) kuoleman ympärille on kehitetty mitä oudoimpia teorioita. Eikä mikään ihme, sillä Pasolini löydettiin oman autonsa ylimurskaamana Rooman lähellä olevalta rannalta osittain palaneena marraskuussa 1975.

Abel Ferraran henkilökuva Pasolini ei sekään anna tyhjentävää vastausta siihen, kuka elokuvaohjaajan lopulta tappoi, vaan keskittyy tämän viimeisten päivien henkiseen ilmapiiriin. Uransa huipulla oleva ohjaaja viimeistelee Salò-elokuvaansa ja miettii jo seuraavaa. Aamuisin hän herää iäkkään äitinsä syleilyyn ja iltaisin ajelee nälkäisenä pitkin punaisten lyhtyjen alueita. Poliittisen taiteilijan elo konservatiivisessa Italiassa ei löydä tasapainoa missään vaiheessa, mutta toisaalta: sitä skandaaleista elinvoimansa saanut Pasolini tuskin olikaan etsimässä.

Willem Dafoen valinta nimirooliin olisi taatusti miellyttänyt Pasolinia itseään, onhan Dafoe näytellyt aiemmin sekä Kristusta että Anti-Kristusta. Näppärä viittaus on myös Ferreran päätös laittaa Pasolinin rakastaja ja pitkäaikainen luottomuusa Ninetto Davoli näyttelemään todellisuutta sivuavia kohtauksia 40 vuotta tapahtuneen jälkeen.

-Johanna Siik

Kieli: englanti, italia, ranska / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.