R&A 15: Eden

2 t 11 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 17.9.2015

Pariisi, 1990-luvun alku. Klubeilla kasvaa uuden sukupolven kulttuuri, johon kuuluvat rakkaus musiikkiin, hedonismi ja yhdessäolo. House-deejiit järjestävät bileitä itse ja tekevät biisejä amerikkalaisten esikuviensa innoittamana. Kaveriporukkaan kuuluvat myös nuoret herrat Bangalter ja Homem-Christo, jotka myöhemmin perustavat Daft Punkin, mutta tämä elokuva kertoo toisen tarinan.

Alakulttuureista rakkaudella kertovia draamaelokuvia vaivaa usein sisäänpäinkääntyneisyys: tarina aukeaa tuttuuden kautta. Sitä ongelmaa ei ole Edenissä, joka perustuu ohjaaja Mia Hansen-Løven veljen Svenin elämään. Teini-ikäinen Mia oli usein mukana Svenin ja kaverien järjestämissä bileissä. Myöhemmin veli kärsi päihdeongelmasta.

Eden on kertomus intohimosta, rakkaudesta musiikkiin, kasvamisen vaikeudesta ja halusta tarrautua menneeseen. Elokuvasta nauttimista ei tietenkään haittaa, jos Joe Smoothin, Frankie Knucklesin ja vaikkapa Jon Cutlerin biisit ovat tuttuja. Soundtrack on tyylikäs kattaus sitä, mitä hienostuneemmilla house-klubeilla kuultiin noin vuosina 1993–2002.

Hansen-Løve tunnetaan palkituista draamoistaan Father of My Children (Artisokka Film Festival 2011) ja Goodbye First Love (Artisokka 2012). Päähenkilöä Paulia näyttelee Félix de Givry, ja sivurooleissa nähdään muun muassa amerikkalaiset Greta Gerwig ja Brady Corbet.

-Kalle Kinnunen

Kieli: ranska, englanti / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.