R&A 15: Chronic

1 t 32 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 17.9.2015

Julmakasvoinen Tim Roth ei ehkä ole itsestäänselvin valinta empaattisen hoivahenkilön osaan. Saattohoitajan rooli Chronicissa on kuitenkin yksi hänen upeimmista ja intensiivisimmistä suorituksistaan.

Chronic on realistisesti ja vähäeleisesti kuvattu muotokuva kuolemansairaita ihmisiä hoitavasta David Wilsonista. Hoitajan ja hoidettavan välitön – ja välttämätön – läheisyys vessakäynteineen ja peseytymisineen on usein luonnollisempi kuin kuolevan ja hänen omaistensa, ja läheisten oma epämukava olo purkautuu usein Davidiin. Samalla omaiset hakevat kuitenkin myös turvaa hoitajasta, jolle puhuminen tuntuu joskus helpommalta kuin itse potilaalle. Tästä vaikeudesta Franco löytää myös huumoria, joka välittyy perheelleen äksyilevän seksinnälkäisen miespotilaan kautta. Pitkät, tarkkailevat otot tuovat kuoleman ja kehon rappeutumisen epämukavan lähelle myös katsojaa.

Chronic kieltäytyy hanekemaisesti selittelyistä. Mitään ei pureta auki, eikä emotionaalisesta etäisyydestä kiinni pitävä elokuva pureskele katsojan tunteita valmiiksi. Jokainen voi itse päättää, miksi David kertoo potilaidensa elämäntarinoita ominaan. Davidin omaa menneisyyttä avataan vasta elokuvan puolivälissä.

Rothin johtama jury antoi Michel Francon edelliselle elokuvalle After Lucia (2012) Cannesin Un Certain Regard -palkinnon, jolloin Roth innostui myös Francon uudesta, ohjaajan isoäidin sairastumiseen pohjaavasta elokuva-aihiosta. Tänä vuonna Chronic voitti Cannesissa palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta.

-Pekka Lanerva, Katri Tenhola

Kieli: englanti / Tekstitys: -

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.