NV14: Ruotsalainen hetki

1 t 15 min  |  Komedia, Jännitys, Night Visions  |  Ensi-ilta: 29.10.2014

Syksyn 2014 Night Visionsin kotimainen maailmanensi-ilta Ruotsalainen hetki ei ole sitä tavanomaisinta suomalaista elokuvaa. Mustan komedian tyylilaji on ehtaa Joel ja Ethan Coenia, veljesten tuotannon äkkiväärästi kulmien alta virnuileva verisukulainen.

Jo alkuasetelma suuntaa odotukset viistoon: iskelmätähti Karilla (Tommi Korpela) on autossaan salaperäinen mattokäärö, josta hän yrittää hankkiutua eroon naisensa Sonjan (Minna Haapkylä) kanssa. Apua haetaan rumpalikaveri Anterolta (Hannu-Pekka Björkman), Helsingin Töölönlahdella vaimonsa Elisan (Elina Knihtilä) kanssa asuvalta poliisilta. Ratkaisu osoittautuu virhearvioinniksi. Näiden ihmisten yhteinen menneisyys kätkee jotain syvästi traumaattista, jonka muisteleminen ohjailee toimintaa täysin odottamattomille raiteille.

Töölönlahden luminen maisema nostaa Ruotsalaisen hetken ilmeisimmäksi Coen-verrokiksi Fargon. Viivalle kelpaavat yhtä lailla hillitymmin hirtehiset Mies joka ei ollut siellä ja esikoinen Blood Simple. Aki Kaurismäki -vertaukseltakaan ei voi välttyä, vaikka vaikutteet lienevätkin pitkälti alitajuisia. Lopputuloksesta aistii myös hienovaraista piruilua Itä-Euroopan ”uskaltavamman” arthouse-elokuvan estetiikalle.

Herkullisissa vuoropuheluissa ja käänteissä on aineksia, joiden kautta Ruotsalaisesta hetkestä voi hyvinkin kasvaa tulevaisuuden kulttielokuva, yhden sukupolven Calamari Union. Hienoja hetkiä synnyttävät myös biisit, jotka tyylilajille uskollinen Teemu Kaskinen on sanoittanut Pessi Levannon sävellyksiin.

Ohjaus: Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Teemu Kaskinen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela

Suomi 2014

KIELI: suomi, tekstitys englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.