NV14: Finlandia-gaala: Romanovin kivet

1 t 34 min  |  Toiminta, Night Visions  |  Ensi-ilta: 29.10.2014

Suomalainen genre-elokuva on elpynyt 2000-luvulla uuden polven ohjaajien tarttuessa ennakkoluulottomasti kauhun, toiminnan ja fantasian kaltaisiin lajeihin. Jalmari Helanderin Big Gamen esitellessä maailmalle suomalaisen toimintaosaamisen nykytilaa, Night Visionsin Finlandia-gaala palauttaa mieliin härmäläisen actionin unohdetun pioneerityön.

Vuonna 1993 Romanovin kivet erottui taidehiippailujen ja ihmissuhdeanalyysien täyttämästä elokuvaohjelmistosta kuin runoiltaan eksynyt liivijengiläinen. Menestyneimpiin suomalaisohjaajiin kuuluvan Aleksi Mäkelän (s.1969) esikoispitkä on tyylipuhdasta toimintaa, joka ei ujostele mukailla amerikkalaisia esikuviaan.

Buddy-actionin ytimessä ovat arvaamaton ammattiryöstäjä Toni (Santeri Kinnunen) ja kylmäpäisempi kollega Patrick (Samuli Edelmann). Kun gangsteripomo Roivaksen (Stig Fransman) suunnittelema timanttikeikka osoittautuu huijaukseksi, eripurainen kaksikko joutuu tekemään yhteistyötä.

Helsingistä Lapin perukoille ulottuvalla kostoreissulla kumi palaa, liha tummuu ja automaattiaseiden lippaat uhkaavat loppua kesken. Äijämeiningin lomassa on sijaa myös naisen kosketukselle.

23-vuotiaan Mäkelän ohjaus käy läpi toimintaelokuvan peruskuviot ujostelematta ja pieni pilke silmäkulmassa. Vanhoja ja nousevia tähtiä yhdistelevän näyttelijäkaartin partaatipaikoilla loistavat hienosti yhteen pelaavat Kinnunen ja Edelmann.

Fyysiset toimintakohtaukset jättivät pysyvän jäljen kotimaiseen elokuvaan tuomalla alalle uuden polven suomalaisia stunt-miehiä. Ennen Romanovin kiviä kovien miesten temput oli tapana tilata virolaisilta alihankkijoilta. Edelmann ja Kinnunen hankkivat tappelukohtausten edellyttämää tietotaitoa treenaamalla potkunyrkkeilyä puolen vuoden ajan.

Romanovin kivistä hehkuu nuorten miesten energia ja ilo mahdollisuudesta toteuttaa nuoruusvuosien haaveita. Lapsuudesta asti toinsensa tunteneet Mäkelä, Edelmann ja Kinnunen testasivat taitojaan äijälajien tekijöinä jo teinipoikina kuvaamalla videokameralla lyhyitä rikos- ja gangsteri-elokuvia.

Kotimaisen toiminnan nousua ennakoineen pitkän elokuvan puikkoihin pääsyn kolmikolle takasi Spede Pasanen. Suomalaisen viihde-elokuvan grand old man kaipasi ohjelmistoon ”Bond-tyylistä toimintaelokuvaa” ja oli valmis tuottamaan sellaisen.

"Annoin pojille vapaat kädet, vaikka ikää oli vähän ja kokemusta tuskin lainkaan. Minulla on nimittäin näkemystä", Pasanen sanoi vuonna 1993 Ilta-Sanomille.

Ja oli oikeassa.

Ohjaus: Aleksi Mäkelä

Suomi 1993

KIELI: suomi, tekstitys englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.