R&A 14: Lumiauramies

1 t 56 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 18.9.2014

Norjassa on viime vuosina tehty suuria satsauksia maan elokuvan tason nostamiseksi. Nyt jälki näkyy myös genre-kentän ronskimmilla sektoreilla. Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisesta karhusta kisannut Kraftidioten on niin kaukana Kon-Tikin paratiisieksotiikasta kuin olla ja voi. Hans Petter Molandin ohjauksessa Fargo (R&A 1996) kohtaa Väkivallan vihollisen.

Ruotsalainen lumiaurakuski Nils (Stellan Skarsgård) on kotiutunut norjalaisnietosten keskelle. Kunniakansalaisen pysähtynyt elämä järkkyy, kun poika kuolee yliannostukseen. Tuppisuu ei tyydy poliisin selityksiin, vaan ryhtyy pieksemään parempaa informaatiota paikallisen huumeparonin alamaisista. Puolivahingossa lumisten arojen mies sotkee oman avioliittonsa, huumepomon lastenhoitojärjestelyt ja gangsterijengien voimatasapainon.

Kraftidioten on omintakeinen yhdistelmä Quentin Tarantinon arkisia gangstereita, pohjoista melankoliaa ja raadollista huumoria. Skarsgårdin lakoninen olemus on peili, josta Molandin erikoinen huumorintaju heijastuu. Ruotsalaistähti vetää kostajan roolin kaurismäkeläisellä pokerinaamalla. Ironisista silmäniskuista huolimatta Kraftidioten ei ole camp, vaan cool.

Matti Rämö

Kieli: norja, ruotsi / Tekstitys: suomi

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.