R&A 14: Frank

1 t 35 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 18.9.2014

Manageri nai malleja, tavallaan. Basisti-kitaristi halveksii ranskaksi. Rumpali tuijottaa kaiken lävitse. Multi-instrumentalisti kilahtaa ja lyö herkästi. Laulaja-maagi Frankilla on valtava maalattu lasikuitupää, jota hän ei riisu koskaan. He ovat Soronprfbs.

Jon (Domhnall Gleeson) osaa soittaa C:n, F:n ja G:n, joten hän pääsee tuuraamaan rantaveteen hukuttautumaan yrittänyttä kosketinsoittajaa. Muuta Jon ei tunnu osaavan. Omat biisit ovat paskoja kolmen säkeen rallatuksia. Kollektiivin hengellinen ja taiteellinen johtaja Frank (Michael Fassbender!) tykästyy silti hönöön, jolla on enemmän unelmia kuin lahjoja.

Ensemble vetäytyy erämökille vuodeksi äänittämään mestariteostaan, ja Jon kuvaa touhua YouTubeen ja twiittaa taajaan. Seuraajia kertyy, ja bändi buukataan South by Southwest -festivaalille. Pystyykö äärirajoja itseltään ja yleisöltään vaativa Frank pitämään päänsä?

Yhteiskunnan ulkopuolisten mielentiloihin mieltynyt irlantilaismestari Lenny Abrahamson (What Richard Did, R&A 2013) innoittui neljänteen elokuvaansa brittikoomikko Chris Sieveyn paperimassapäisestä hahmosta Frank Sidebottomista. Frankissa ulkopuolisia ovat lahko eksentrisiä tee-se-itse-taiteilijoita, jotka soittavat itselleen – ja Jon, joka haluaisi soittaa muille. Pelkkänä outsider-komedianakin Frankia rakastaisi, mutta salaa. Abrahamson kuitenkin tekee henkilöistään äkkisyviä niin vaivattomilla nykäisyillä, ettei ajoissa huomaa, miten mustelmaiselle huumorille on nauranut.

Tapio Reinekoski

Kieli: englanti / Tekstitys: ruotsi

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.