R&A 14: Calvary

1 t 40 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 18.9.2014

”Koska eräs katolinen pappi käytti minua hyväkseen, kun olin lapsi, tapan sinut tasan viikon kuluttua”, tuntematon mies ripittäytyy isä Jamesille. ”Tapan sinut, koska olet niin hyvä mies, ja kirkkokunnalle hyvän papin kuolema on kovempi pala kuin se, että surmaisin jonkun kelvottoman luuseripapin.”

Brendan Gleesonin näyttelemä isä James odottaa kohtaloaan viikon ajan tavaten seurakuntansa jäseniä. Haluaako hän tosiaan löytää tappajansa? Pienen irlantilaiskylän salaiset asiat ja jännitteet avautuvat elämän kokoisena näytelmänä, jossa kaikista vaikeinta on puhdas hyvyys.

John Michael McDonaghin elokuva liikkuu samoissa peri-irlantilaisissa tunnelmissa kuin ohjaaja-käsikirjoittajan edellinen, IRA:ta ja FBI:tä hupaisasti vastakkain hieronut The Guard (R&A 2011). Senkin pääosan näytteli hulvaton Gleeson.

McDonaghin luoma maailma on perin pohjin absurdi, eivätkä arvosteluissa tehdyt vertaukset Samuel Beckettin näytelmiin ole tuulesta temmattuja. Calvary tarkoittaa Golgataa, Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikkaa. Hirtehisen huumorin ja fatalismin alla on pohdintaa uskon luonteesta, mutta leimallisen kristilliseksi elokuvaa ei tarvitse lokeroida.

Kalle Kinnunen

Kieli: englanti / Tekstitys: -

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.