R&A 14: Burning Bush

3 t 34 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 18.9.2014

Nuori mies riisuu päällystakkinsa, valelee kehonsa polttonesteellä ja tuikkaa itsensä tuleen Venceslauksen aukiolla Prahan keskustassa. On tammikuun 16. päivä vuonna 1969, mutta vuosikymmen ei svengaa kommunistisessa itäblokissa. Levyjen ostamisesta saa leiman salaisen poliisin rekisteriin.

Vajaat viisi kuukautta ennen marttyyritekoa Varsovan liiton armeijat ovat Neuvostoliiton johdolla miehittäneet Tšekkoslovakian ja murskanneet ”normalisoinnillaan” maan orastavan demokratiakehityksen. Prahan kevät ei näe seuraavaa, kun panssarivaunut kiinnittävät stalinismin kahleet entistä tiukemmin.

Jan Palach -nimistä yliopisto-opiskelijaa ei Brežnevin oppi – toisten sosialististen maiden tulee puuttua asiaan, jos sosialismi on uhattuna yhdessä sosialistisessa maassa – miellytä, eikä hän ole ainoa rautaesiripun repijä.

Burning Bush on leikattu Agnieszka Hollandin kolmiosaisesta HBO-sarjasta, joka pohjaa todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Palachin polttoitsemurhaa seuraa painostava oikeustaistelu, jonka filmatisoinnista puolalaisohjaaja on syystäkin palkittu. Poliittisista töistään tunnettu Holland aloitti uransa mestari Andrzej Wajdan leivissä, ja hän on ollut jo kauan maansa arvostetuimpia elokuvantekijöitä.

Marko Ylitalo

Kieli: tšekki / Tekstitys: englanti

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.