R&A 13: Menneisyys

R&A 13: Le Passé

2 t 10 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 27.9.2013

Oscar-voittaja Asghar Farhadin uutuus voisi yhtä hyvin olla nimeltään Ero 2. Neljä vuotta sitten häipynyt Ahmad palaa Teheranista Pariisiin Marien pyynnöstä allekirjoittamaan kesken jääneet eropaperit. Ahmadin saapuminen laukaisee paljastusten ja oivallusten kierteen. Miksi Marien teini-ikäinen tytär Lucie vastustaa raivoisasti äidin aikeita avioitua uuden rakkauden Samirin kanssa? Marien nuorempi tytär Lea ja Samirin poika Fouad aiheuttavat mellakan toisensa jälkeen. Ahmad joutuu tasapainottamaan uusioperheen syntyä ja tasapainoilemaan sen keskellä.

Totuuden etsiminen suistuu yhä uusien epäilysten ja mahdollisuuksien sivuraiteille, kun kohtauksesta toiseen kipinöivä tarina kuoriutuu auki. Farhadin hienovarainen ja herkillä yksityiskohdilla paljon kertova ohjaus häikäisee. Menneisyys on ohjaajan valitsema nimi elokuvalle, joka tapahtuu polttavalla tavalla tässä ja nyt. Farhadi ei tuhlaa aikaa takaumiin tai selityksiin.

Hurjan roolin tekevä Berenice Bejo palkittiin Cannesissa parhaana naisnäyttelijänä. Yhtä hyvin palkinto olisi voinut tulla ohjauksesta tai käsikirjoituksesta. Tässä emotionaalisessa pitkänmatkan ohjuksessa ei ole heikkoja kohtia.

Mika Siltala

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.