R&A 13: Camille Claudel 1915

1 t 37 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 20.9.2013

Kuvanveistäjäpari Camille Claudelin (1864–1943) ja Auguste Rodinin suhde on taidehistorian tunnetuimpia ja traagisimpia rakkaustarinoita. Ohjaaja-käsikirjoittaja Bruno Dumontin elokuva Camille Claudel 1915 alkaa 20 vuotta parin eron jälkeen. Claudelin perhe on sulkenut hänet Montdeverguesin mielisairaalaan lähelle Avignonin kaupunkia. Rodin on läsnä enää nimenä, mutta aina Claudelin ajatuksissa.

Vaikka Claudel on tuskaisten kokemuksien runtelema, alusta asti on selvää, ettei hän kuulu mielisairaalaan. Epätoivoisesti hän yrittää vakuuttaa lääkärit ja perheensä päästämään hänet takaisin elämään. Toivo syttyy, kun Claudel saa kuulla veljensä Paulin saapuvan vierailulle.

Rankoista ja tinkimättömän suorakatseisista töistään tunnettu Dumont ei tee perinteistä pukudraamaa. Ohjaajan päätös käyttää sivurooleissa todellisia vammaisia ihmisiä on hätkähdyttävä, mutta lopputulos hyvin koskettava. Nimiosan näyttelee lähes tunnistamattomaksi muuntautuva Juliette Binoche, joka tekee ehdottomasti yhden uransa hienoimmista rooleista. Pelkillä kasvoillaan hän ilmentää taiteilijan kivun, toivon ja kaipuun. Camille Claudel 1915 on sydäntäsärkevä kuvaus vangitusta lahjakkuudesta.

Anna Möttölä

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.