R&A 13: Apeiron

1 t 30 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 26.9.2013

Maria Ruotsala on tehnyt rohkean valinnan, sovittanut elokuvaksi Leena Krohnin romaanin Umbra – silmäys paradoksien arkistoon vuodelta 1990.

Krohn on poikkeuksellinen kirjailija Suomessa: tyylilajeinaan fantasia, sci-fi ja filosofinen pohdiskelu hän vertautuu ennemmin Borgesiin tai Italo Calvinoon kuin suomalaisiin kollegoihinsa. Samoin Ruotsalan elokuva poikkeaa nykyisestä kotimaisesta tuotannosta, vertailukohtaa pitää etsiä Risto Jarvan vuoden 1969 Ruusujen ajasta.

Umbra on lääkäri ja tutkija määrittelemättömässä paikassa tulevaisuudessa. Hän työskentelee klinikalla, jolla tutkitaan ja parannetaan pahuutta. Siellä poraudutaan tunteettomimpien väkivallantekijöiden ja moraalittomimpien murhaajien maailmaan. Alkuteoksen tavoin myös Ruotsalan elokuva koostuu vain löyhästi toisiinsa liittyvistä kohtauksista, selkeimpänä juonilankana tutkijapariskunnan Umbran (Sampo Sarkola) ja Iriksen (Irina Björklund) suhteen kehittyminen.

Eräs potilaista on astronautti Alex G, joka vaikenee avaruusmatkansa tapahtumista. Kaikki hänen toverinsa kuolivat, minkä seurauksena Alex G ei näe teoillaan ja niiden seurauksilla olevan mitään moraalista merkitystä. Toisella klinikalla Umbra tutkii traumatisoituneita uhreja, joista yksi on tuskasta jännittänyt vartalonsa ympyräksi. Umbran tapaa myös potilas, jonka kasvot ovat pelkkää sarveista suomua.

Ruotsalan teosta kuvaa hyvin lause Krohnin teoksesta: "Pysy puhtaiden abstraktioiden maailmassa. Se on kaunis maailma."

Pekka Lanerva

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.