R&A 13: Trance

1 t 41 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 23.9.2013

Danny Boylella oli hyvää aikaa ottaa työn alle pöytälaatikkoon jäänyt projekti kaksi vuotta kestäneen Lontoon olympialaisten avajaisten suunnittelun lomassa. Vanhan työtoverin, Shallow Graven (1994) ja Trainspottingin (1996) käsikirjoittajan John Hodgen kanssa Boyle sovitti Trancen tarinan Lontooseen, kuvasi sen ennen mestarillisesti toteutettuja avajaisia ja leikkasi melkein vuotta myöhemmin.

Kansainvälisessä taidehuutokaupassa työskentelevä Simon joutuu pelivelkojensa takia avustamaan miljoonien arvoisen Goyan ryöstössä. Rikosliigan pomo Franck (Vincent Cassel) yllättyy, kun saaliina onkin pelkät kehykset, ja ilmeinen välistävetäjä Simon väittää menettäneensä muistinsa. Kun kidutuskaan ei saa muistia virkistymään, kehiin astuu hypnoositerapeutti, joka lupaa kaivaa tarvittavat tiedot Simonin alitajunnasta transsissa.

Kun Simonin muistoihin sukelletaan, ei auta kuin heittäytyä mukaan Boylen ja kuvaajamestari Anthony Dod Mantlen taiturimaiseen vuoristorataan. Trancen juoni on jatkuva kaleidoskooppi: se muuttaa muotoaan alituiseen, jokainen käänne heittää edeltävän rakenteen ylösalaisin. Hypnoottinen ja vääriä johtolankoja pursuava tarina kanavoi pilke silmäkulmassa Hitchcockia ja Nicholas Roegia. Juonen rationaalinen hahmottaminen voi alkaa vasta lopputekstien jälkeen.

Pekka Lanerva

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.