R&A 13: Werther

1 t 30 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 23.9.2013

Miten tutustua ihmiseen, jota ei ole tuntenut tämän eläessä? Kuvanveistäjä Markus Viitanen saa postissa kuolinilmoituksen: 19-vuotias poika, jota hän ei ole nähnyt sitten varhaislapsuuden, on menehtynyt.

Jäljittäessään jälkeläisensä elämää Viitanen kohtaa kiehtovia persoonia, jotka täydentävät mysteeriä yksi kerrallaan ja loihtivat muotokuvan Eerosta hyväntuulisena velmuilijana. Esiin putkahtelevissa kryptisissä kännykkävideoissa hän tosin siteeraa Goethen Nuoren Wertherin kärsimyksiä – 1700-luvun klassikkoteosta, joka ilmestymisaikanaan synnytti itsemurha-aallon, kun romanttiset nuorukaiset imitoivat epätoivoisen rakkauden räydyttämän sankarin kohtaloa. Mikä lienee tallenteiden lopullinen merkitys Eeron elämässä, tai kenties kuolemassa?

Elokuvassa liikutaan nykypäivän Suomenlinnassa. Isää tulkitsee Lampelan luottonäyttelijä Juha Kukkonen, Eeron ja ystävien rooleissa nähdään Jyri Ojansivu, Iina Kuustonen ja Santtu Karvonen. Pehmeä saksofonimusiikki kietoo linnakesaaren unenomaiseen tunnelmaan, jossa ajan ja todellisuuden tasot limittyvät. Syksyisen etsintäoperaation koleudesta leikataan aurinkoisiin takaumiin edeltävästä kesästä, ja poika ilmestyy isän kintereille kommentoimaan tapahtumia katsojille.

Lampela muistetaan muun muassa Sairaan kauniista maailmasta (1997) ja Joesta (2001). Jälleen hän osoittaa kykynsä yhdistää arjen rosoisuus runolliseen ilmaisuun. Eero kosketti monia ihmisiä, joiden muistoissa hän elää, ja isä huomaa, että ihminen voi koskettaa toista jopa kuoleman takaa. Lyhytkin elämä on ainutlaatuinen ja täynnä rikkautta.

Werther pohjautuu itäsaksalaisen Ulrich Plenzdorfin 1970-luvulla maailmanmenestykseksi nousseeseen näytelmään.

Hannamari Hoikkala

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.