DP13: DOKKINO Yläkoulu

1 t 9 min  |  Dokumentti  |  Ensi-ilta: 22.1.2013

ELOKUVASARJA YLÄKOULULAISILLE

VALITTU // The Chosen, USA 2012 (6 min)

Yhdysvaltalainen taiteilija Catherine Chalmers juhlii luonnon värikylläisyyttä lehdenleikkaajamuurahaisia kuvaavassa lyhytelokuvassaan. Hän löysi Costa Rican metsistä kukkia, joista muurahaiset erityisesti pitivät ja sai hyönteiset muodostamaan värikkään kulkueen. Muurahaisten salaperäistä puuhastelua säestää viidakon jännittävä äänimaailma.

BLUE, KARMA, TIGER // Ruotsi 2006 (12 min)

Värikäs vaha-animaatiodokumentti kolmesta ruotsalaistytöstä, joille graffitien maalaaminen tarkoittaa kaupunkitilan haltuunottoa, seikkailua ja sydämestä tulevaa taidetta. Joskus graffitit ovat niin hienoja, että dokumentissa haastateltu metrotunneleiden puhtaanapitäjäkään ei raaskisi pestä niitä pois. Onneksi tilalle ilmestyy aina uusia.

RUNNING FREE // Iso-Britannia 2007 (5 min)

"Kyse on liikkumisen taidosta ja siitä, että liike itsessään on vapaata", kuvailee free running -harrastustaan Walesissa sijaitsevasta Pontypool-kaupungista kotoisin oleva nuorukainen. Free running on urbaani akrobatian muoto, joka on ottanut vaikutteita niin parkourista, telinevoimistelusta kuin katuakrobatiastakin. Dokumentissa seurataan poikien lennokasta harrastusta ja matkustetaan heidän kanssaan Lontoon Southbankin kaupunginosaan hakemaan oppia kokeneemmilta kollegoilta. Nuorten itse tekemä elokuva vangitsee uskomattomia temppuja, sulavaa liikettä, omien rajojen rikkomista ja elämää urbaanissa ympäristössä.

TATSKA // Suomi 2012 (28 min)

Dokumentti Forssan Kuhalan koulun oppilaista, jotka saivat vuonna 1997 erikoisen tilaisuuden ottaa kuvaamataidon tunnilla tatuoinnit. Yksi tatuoinnin ottaneista oppilaista, ohjaaja Kati Kanerva, lähtee etsimään vanhoja koulukavereitaan. Aikuistuminen ei ole kaveruksille ollut helppoa, ja paljon on tapahtunut 15 vuodessa, ihan kuin koulussa otetut tatuoinnit olisivat olleet enne tulevasta elämästä.

VÄÄRÄT TENNARIT // The Wrong Trainers, Iso-Britannia 2007 (14 min)

Palkittu animoitu dokumenttielokuva Väärät tennarit kertoo kuuden vähävaraisen englantilaisen lapsen tarinan ja pohtii syitä lasten köyhyyteen. Millaista on elää kun kaikesta on puutetta: ruuasta, leluista, vaatteista ja tilasta? Väärien tennareiden lapset ovat kuitenkin kuin ketkä tahansa saman ikäiset – hekin nauravat, leikkivät ja unelmoivat.

MUOVIPUSSIN ELÄMÄ // The Majestic Plastic Bag, USA 2010 (4 min)

Jeremy Ironsin selostama ”luontodokumentti” kertoo muovipussin vaelluksesta Tyynellämerellä sijaitsevaan jätepyörteeseen, jonka sanotaan olevan suurempi kuin Teksasin osavaltio. Matka on täynnä vaaroja, kuten jätepiikeillä roskia pyydystäviä puistotyöntekijöitä, mutta kuin ihmeen kautta tämäkin pussi löytää tiensä turvaan valtavalle jäteriutalle. Siellä se hajoaa planktoniakin pienemmiksi hitusiksi ja päätyy eliöiden ravinnoksi.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.