Faust

2 t 20 min  |  Draama, Fantasia  |  Ensi-ilta: 23.11.2012

Saksankielinen elokuva, tekstitys vain englanniksi.

Elämän tarkoitusta kiivaasti pohtiva alkemistiprofessori Heinrich Faust (Johannes Zeiler) tekee rujoja ruumiinavauksia ja etsii vimmaisesti sitä, missä kohdassa kehoa ihmisen sielu sijaitsee.

Groteski ja puhelias rahanlainaaja Mauricius (Anton Adasinsky) kertoo oudoilla esineillä lastatussa liikkeessään että ainoa tavara, josta hän suostuu maksamaan, on ihmisen sielu. Rakastunut Faust päätyy tekemään kaupat. Hän myy sielunsa päästäkseen petipuuhiin kauniin Margareten (Isolda Dychauk) kanssa.

Kumarretun venäläisen ohjaajamystikon Aleksandr Sokurovin historiallinen draama sijoittuu parin sadan vuoden takaiseen Keski-Eurooppaan. Goethen ja Thomas Mannin kirjoista ammentava elokuva palkittiin viime vuonna Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella leijonalla. Bruno Delbonnelin liikkeessä oleva kamera ja ekspressionistinen valaisu sekä lavastaja Elena Zhukovan hollantilaisesta maalaustaiteesta ammentavat miljööt ja värimaailma syventävät kokemusta.

Faust on viimeinen osa Sokurovin vallan olemusta käsittelevästä teoskvartetista. Jopa elokuvan rahoitusprosessissa voi nähdä faustmaista tematiikkaa: Sokurov joutui käymään Vladimir Putinin pakeilla saadakseen puuttuvat rahat kasaan.

Jouni Hokkanen / Rakkautta ja anarkiaa -ohjelmakirja 2012

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat