R&A 12: Pablo

1 t 33 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 20.9.2012

Hyviä elokuvian alkutekstejä ihastelevat kaikki, ja niistä puhutaan usein innokkaasti jälkikäteen, mutta käsi ylös: Kuinka moni jaksaa etsiä tietoonsa ne tuottaneen graafikon nimen?

Kuubalaissyntyinen Pablo Ferro on tehnyt töitä Hollywoodissa 1960-luvulta asti, kun Stanley Kubrick halusi Tohtori Outolempeensä (1964) erilaiset alkutekstit. Sarjakuvan ja mainosgrafiikan ammattilainen Ferro suunnitteli alkutekstijakson, jonka vaikutukset olivat vallankumoukselliset.

Vuonna 1935 syntyneen Ferron elämäntarina kannattaa todellakin kertoa Jeff Bridgesin äänellä, vaikka punaisessa kaulahuivissaan viipottava miekkonen on vielä elossa itsekin. Ääneen pääsee liuta Hollywoodin vanhempaa kaartia sekä näyttelijöiden että ohjaajien joukosta. Silti kaikkein kiinnostavimmat kommentit kuullaan Ferron perheenjäseniltä ja entisiltä naisystäviltä, joita kyllä piisaa.

Hippihuuruinen, värikäs ja mainosmaailman tyylitellyllä estetiikalla leikkivä dokumentti rakastaa kohdettaan ja tartuttaa kokemusten jatkuvan janon myös katsojaansa. Suomalaista yleisöä ilahduttanee tieto, että elokuva päättyy konkreettisesti saunan ovelle.

Johanna Siik

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.