R&A 12: Royal Affair

R&A 12: En kongelig affære

2 t 12 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 20.9.2012

Mieleltään epätasapainoinen Tanskan kuningas Kristian VII (Mikkel Boe Følsgaard) nai serkkunsa Caroline Matildan (Alicia Vikander). Esikoisen syntymisen jälkeen kuningas kuluttaa kuitenkin enemmän aikaa Kööpenhaminan bordelleissa kuin kuningattaren kammareissa.

Hovi päättää hankkia kuninkaalle henkilökohtaisen lääkärin. Pestin saa saksalaissyntyinen Struensee (Mads Mikkelsen), joka kirjoittaa päivätyönsä ohella valistusfilosofisia tekstejä pseudonyymin turvin. Luurangot pysyvät kaapissa, kunnes Struensee ja laiminlyöty kuningatar alkavat tuntea sielujen sympatiaa. Alkunsa saa synkäksi käyvä kolmiodraama.

A Royal Affair ei ole kuivaa pukupönötystä, vaan siinä on aimo annos tanskalaista kieroa huumorintajua. Kielenkäyttö on värikästä ja ote muutenkin kursailematon. Kuningashuoneen valtataisteluja ei ole kovin usein esitetty yhtä viihdyttävällä tyylillä. Lihan ilojen vastapainona tarjoillaan Rousseaun ja Voltairen ikinuoria ajatuksia.

Mads Mikkelsen voitti roolistaan Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen karhun. Samoilta festivaaleilta parhaan käsikirjoituksen palkinnon toivat kotiin Nikolaj Arcel ja Rasmus Heisterbe.

Mikko Pihkoluoma

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.