R&A 12: Damsels in Distress

1 t 39 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 20.9.2012

Whit Stillmanin paluuta lähes 15 vuoden hiljaiselon jälkeen tervehtii ilolla. Uudessa elokuvassaan Damsels in Distress ohjaaja-käsikirjoittaja loihtii valkokankaalle pastellisävyisen, mutta huumorissaan kirpakan kertomuksen neljän omalaatuisen neitokaisen yrityksistä muovata maailmaa toiveidensa mukaiseksi.

Stillmann on yläluokkaisuuden ymmärtäjä, joskaan ei suoranainen puolustaja. Kuvitteelliseen Yhdysvaltain itärannikon eliittiyliopistoon sijoittuvan tarinan henkilöhahmot ovatkin taattua Stillmania. Amerikkalaisen indie-elokuvan it-tyttö, lumoava Greta Gerwig johtaa joukkoa Violetina. Kanssasisariensa tavoin hän on ylimielinen, mutta läpeensä suloinen, sanallisesti terävä mutta oikeastaan aika pihalla. Neidot pyörittävät kampuksella keskusta, joka pyrkii ennaltaehkäisemään opiskelijoiden itsemurhia; hyvä hygienia ja steppaus ovat heidän mielestään terapiamuodoista parhaimmat. Romanssihuolet uhkaavat kuitenkin horjuttaa tyttöjen vakaumusta ja ystävyyttä.

Elokuvan tahti on päiväunimaisen leppoisa eikä tarinaa voi hymyilemättä seurata. Damsels in Distress tuntuu sadulta mutta sanoo paljon terävää ihan oikeasta maailmasta. Eikä joka elokuvassa pääse todistamaan uuden tanssivillityksen syntyä.

Anna Möttölä

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.