R&A 11: White Material

1 t 42 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 15.9.2011

Claire Denis on elokuvallisena ajattelijana täysin omaa luokkaansa – ja 63-vuotiaana edelleen raikkaimpia ja ehdottomimpia ohjaajia maailmassa. White Materialiin kiteytyvät Denis'lle läheinen maailma, kolonialismin jälkeinen Afrikka, ja jokaiseen kuvaan, ääneen ja liikkeeseen latautunut ilmaisu.

Entisen miehensä isän omistamalla kahviplantaasilla itsepäinen ja uhmakas Maria Vial (suvereeni Isabelle Huppert) kieltäytyy jättämästä satoaan ja maataan sisällissodan ja ”valkoisen materiaalin” vihan alla. Paikalliset työntekijät hylkäävät peloissaan tilan, Ranskan armeija koko nimeämättömän maan. Jahdatun kapinallisjohtajan ”The Boxerin” (Isaach de Bankolé) lapsiakin värvänneiden joukkojen ote seudusta kiristyy ja raaistuu. Virallinen armeija on yhtä epätoivoinen ja säälimätön.

Juuriaan myöten kolonisoitu maa ja perheet, naapurit ja kansat rikkova väkivalta riisuutuvat inhimilliseen ääripäähänsä; White Materialin poliittisuus tiivistyy hetkiin, joina petos tai henki ovat ainoat vaihtoehdot. Denis'lle tyypillinen kronologiaa etsivä, kerrostuviin takaumiin leikelty kuvakudelma jättää tarinaan aukkoja kohtiin, joissa voisi asettua oikeamielisen puolelle. Kun aikatasot viimein asettuvat yhteen, on myöhäistä.

Kuudennen ja kunnianhimoisimman Denis-soundtrackinsa säveltänyt Tindersticks sykkii ja aaltoilee saumattomasti aina tyyneen lopetukseen – ja viimeiseen lamaantuneeseen kuvaan – asti.

-Tapio Reinekoski

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat