R&A 11: The Mill and the Cross

1 t 31 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 15.9.2011

On vuosi 1564. Alankomaalainen Pieter Brueghel valmistautuu maalaamaan yhtä tunnetuimmista maalauksistaan The Way to Calvary. Brueghelin maalauksessa Kristuksen ristinsaatto on sijoitettu Flanderin laaksomaisemaan ja piinaajiksi osoitetaan Espanjan inkvisiittorit verenpunaisissa viitoissaan. Taulussa sadat yksityiskohtaisesti maalatut hahmot osallistuvat tapahtumiin.

Mutta keitä taulun henkilöt olivat? Näkivätkö flanderilaiset Kristuksen merkkejä elämässään ja samoin silmin kuin taiteilija?

Lech Majewskin The Mill and the Cross sukeltaa maalauksen maailmaan ja tuo sen yksityiskohdat tähän päivään. Kankaiden materiaalit, työstä kuluneet kädet ja jopa huikea kallion sisällä oleva myllyrakennelma tuodaan katsojan silmien eteen. Majewskin elokuvassa historia ei ole pölyinen etäinen menneisyys, vaan avautuu kirkkaana, värikylläisenä ja täynnä elämää. Siitä onkin selkeästi tunnistettavissa hengenheimolaisuutta Béla Tarrin ja Aleksander Sokurovin ajalla ja tilalla leikittelevään kuvaustyyliin.

Elokuvan pääosissa nähdään Rutger Hauer ja Charlotte Rampling, kuten myös Brueghelin alkuperäisteos, jota on käytetty lavasteiden ja kuvien pohjana.

The Mill and the Cross ei suinkaan ole vain tekninen kokeilu, vaan ainutlaatuisen kaunis tulkinta Brughelin maalauksesta. Oletko valmis matkaamaan 1500-luvun Flanderiin?

-Mirkka Maikola

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat