R&A 11: Sleeping Beauty

1 t 41 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 15.9.2011

Australialaisen kirjailijan Julia Leigh'n esikoisohjaus Sleeping Beauty oli yksi tämän vuoden Cannesin kilpasarjan suuria yllätyksiä – ja mielipiteen jakajia. Sen estetiikka on perieurooppalaista. Suorasukainen suhtautuminen seksuaalisuuden äärimmäisiin ilmiöihin tuo mieleen niin Catherine Breillat'n kuin Michael Hanekenkin.

Opiskelija Lucy ei saa rahoja riittämään kahdesta sivutyöstä huolimatta ja ajautuu hankkimaan lisäansioita huippurikkaiden prostituoituna. Ala on tarkoin varjeltua ja tiukasti säädeltyä. Lucy tuntuu ottavan kaiken henkilökohtaisena haasteena ja suostuu palkkioiden kasvaessa osallistumaan groteskiin seremoniaan syrjäisessä kartanossa: hänet huumataan ja alistetaan nukkuvana ja alastomana äveriäiden miesasiakkaiden käyttöön. Ruususen uni kääntyy painajaiseksi.

Leigh'n ohjaus on vaikuttavaa, hämmästyttävän hallittua ja varmaotteista. Sisällön raadollisuudesta huolimatta hänen kuvissaan on vangitsevaa, hypnoottista kauneutta. Emily Browning heittäytyy pelottomasti Lucyn rooliin.

Kubrickin viimeisen, Eyes Wide Shutin, tunnelmat eivät ole kaukana, kuten eivät myöskään Lars von Trierin, Buñuelin ja Georges Bataillen maailmat.

-Pekka Lanerva

    

Näytösajat ja liput

Katso myös » Omat näytökset!

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat