R&A 11: The Guard

1 t 36 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 15.9.2011

Törkyturpainen Gerry Boyle (Brendan Gleeson) ei ehkä ole Irlannin poliiseista leppoisin, mutta hommat hän hoitaa hyvin – mitä nyt nappailee huumeita parempiin suihin vaikka kuolleiden nuorten taskuista. Irlantiin salakuljetettavaa kokaiinia jäljittävä pedantti FBI-agentti Wendell Everett (Don Cheadle) on kuin hänen vastakohtansa, mutta kaksikosta tulee epätodennäköinen työpari. Korston on vaikea tulla toimeen nipottavan jenkin kanssa – tai ehkä enemmän toisinpäin.

The Guard on poliisielokuva ja ehkä sellaisen parodiaakin, mutta ennen kaikkea Gleesonin herkullinen yhden miehen show. Prostituoitujen palveluja ahkerasti käyttävä Boyle on elämää suurempi hahmo, ja kiusallisen tosi. Ruman kuoren alla voi olla kaunis sielu, mutta ei äijä sitä ainakaan esille tuo. Sikailu peittää surun ison miehen sydämessä.

The Guardissa on toiminnallisempiakin jaksoja, ja sen yhteydessä on amerikkalaisissa arvioissa mainittu niin Coen-veljekset kuin Tarantino, mutta eniten se tuo mieleen muutaman vuoden takaisen rikoskomedian In Bruges (Kukkoilijat). Yhteys ei ole sattumaa: käsikirjoittaja-ohjaaja John Michael McDonagh on In Brugesin kynäilleen ja luotsanneen Martin McDonagh'n veli. Fionnula Flanaganilla on mainio rooli Boylen pahasuisena äitinä, ja Mark Strong sekä Liam Cunningham vetävät veemäiset osat päägangstereina.

-Kalle Kinnunen

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat