R&A 09: The Hurt Locker

2 t 11 min  |  -  |  Ensi-ilta: 18.9.2009

The Hurt Locker alkaa kylmällä toteamustekstillä: sota on huumetta. Se on lähtökohta, jonka kautta kersantti William Jamesin (Jeremy Renner) motivaatiota voi yrittää ymmärtää. Ollaan Irakissa noin vuonna 2004. James johtaa pomminpurkuryhmää. Työ on äärimmäisen vaarallista, eikä siitä tunnu olevan suoraa hyötyä: aina kun yksi räjähdeansa on purettu, jossain on rakennettu kaksi lisää.

Irakin sotaa ja miehitystä ei amerikkalaisessa elokuvassa ole aiemmin onnistuttu lähestymään välittömästi, ilman sormea heristeleviä kannanottoja. Independent-tuotanto The Hurt Locker osuu suoraan hermoon. Siinä Irak on vain kehyselementti, ja itse tarina pureutuu kevlar-pukuisten, itsensä alttiiksi laittavien machosotilaiden henkiseen tasapainoon ja päivittäisen elämän sykkeeseen. He ovat sankareita, mutta kuka tietää, mitä se merkitsee sytytyslankojen turvallisesti katkettua?

Toimintaohjaajana (Point Break, Strange Days) uran luonut Kathryn Bigelow käyttää The Hurt Lockerissa taitojaan fyysisen läsnäolon ja vimman luojana, mutta hylkää nyky-Hollywoodin konventiot. Bigelow paneutuu sodan psykologiaan, etenkin odotuksen tunteeseen ja siihen, miten pelkoa vastaan taistellaan. Näin syntyi poikkeuksellinen sotaelokuva, joka luo aidosti uutta, ja joka muistetaan. Yllättävissä sivuosissa nähdään muiden muassa Guy Pearce ja Ralph Fiennes.

KALLE KINNUNEN

    

Näytösajat ja liput

Katso myös » Omat näytökset!

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.